DELA

Maja-premiär på fredag

Ett vackert par blir de – Sara Henriksson och Anders Sims som är Maja och Janne i musikteatern som har premiär på fredag.
Det är färgstarkt och livat, men också aningen trångt på stadshusets scen när teaterföreningen pressvisar delar av Stormskärs Maja. Många skådespelare skall få plats bland rekvisitan.
Teaterarbetarna har funderat mycket på hur man skall få ut det mesta av det begränsade utrymmet på scenen, berättar regissören Robert Liewendahl.
För att ta ut svängarna har man byggt ut scenen åt sidorna, med upphöjningar som får vara bryggor eller dansbanor beroende på var i handlingen man befinner sig.
Dick Häggblom har gjort scendekorationer i allmogestil och sjökvarteret har lånat ut en båt till Maja och Janne.
Litet kortare
Det som ålänningarna nu få se är en lätt modifierad version av musikalversionen som framfördes på Raseborgs sommarteater i Västra Nyland. Då hade Jan Lindroos översatt dramatiseringen som Jussi Helminen gjort för Tamperen Työväen Teatteri i Tammerfors 1991.
Bland annat den första akten kortats ner med en kvart. Robert Liewendahl stryker en del text och sånger som inte för handlingen framåt. Och Catherine Frisk-Grönberg som ansvarat för sånginstuderingen har gjort en del mindre ändringar i körarrangemangen.
33 skådespelare står på scenen. I huvudrollerna ses Sara Henriksson, som imponerade på pressvisningen med sin starka och rena sångröst. Men det ”fanns ingen Janne” bland de sökande på auditionen i våras, så Robert Liewendahl frågade Anders Sims, som han hört sjunga låtar från Les Miserables på musikinstitutets programafton.
Sims tackade först nej, men Liewendahl gav sig inte. Och publiken lär hålla med om att Henriksson och Sims är ett bra par på scenen.
Hyllar alla
Robert Liewendahl och Catherine Frisk-Grönberg hyllar alla som medverkar i uppsättningen. Sången skall putsas in i det sista.
– Alla har kämpat på och utvecklats jättefint.
Ensemblens medlemmar ger så mycket av sig själva på arbetet och i skolan att repetitionerna för det mesta har skett över veckosluten. Och alla har ställt upp för det gemensamma målet.
– En otroligt lojal ensemble, säger Robert Liewendahl stolt.

PATRIK DAHLBLOM

redaktion@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS