DELA

Jenny är Intermezzos nya dirigent

Att få alla att trivas, släppa loss och ge sig hän åt musiken. Så vill nya dirigenten Jenny Revali (bilden) arbeta med Intermezzokören.
– Det finns en enorm sångglädje i kören och en swing som jag gärna vill fortsätta att utveckla, säger hon.
Intermezzokören startade i tiden som en gospelkör och sedan dess har man hunnit sjunga allt från gospel, pop och visa till Mozarts Requiem. Jenny Revali, ny sånglärare vid musikinstitutet, som nu tar över, menar att körens bredd och erfarenhet ger fina möjligheter att göra intressanta saker.
– Det är väldigt spännande med en kör som har en sådan bredd, säger hon.


”Galen i musik”
Jenny Revali, betecknar sig själv som ”galen i musik” och det gäller uttryckligen musik i alla former, från gospel över pop och jazz till klassiskt. Sin utbildning har hon från musikhögskolan i Örebro och den var mångsidig.
– Jag har en klassisk utbildning i botten men har också examen i afro-amerikansk sång och har sysslat en hel del med pop och jazz.
Sedan höstterminens början arbetar hon på Ålands musikinstitut och befinner sig här från måndag till torsdag. När hon blev tillfrågad om hon ville leda Intermezzokören tyckte hon att det lät intressant och ställde sig till förfogande.


”Ett härligt gäng”
– Det är ett härligt gäng, det märkte jag på en gång och känner mig väldigt välkommen.
Som i många andra körer har man dock en viss brist i mansstämmorna. Jenny ser gärna att kören får ett tillskott av både tenorer och basar.
– Man skämtade med mig på första övningen och sade att jag skulle säga åt pressen att jag vill ha mera män, säger Jenny.
– Men kvinnor som kan sjunga tenor är också välkomna. En sådan har kören redan, tillägger hon.


Konsert med bredd
Någon julkonsert kommer Intermezzo inte att ge i år har kören beslutat. Däremot är siktet inställt på en större konsert i februari. Enligt Jenny Revali blir det en konsert som tar fram körens bredd.
– Vi har tänkt oss två avdelningar, en klassisk som kunde kallas ”Nordiskt ljus” med bland annat musik av Stenhammar och en avdelning med pop och jazz, där det kan bli en hel del show och nyskrivet material.
Vad vill du själv tillföra kören?
– Jag skall försöka få alla att trivas, släppa loss och ge sig hän i musiken.


Sångsolist
Jenny Revali har haft många solistuppdrag i Sverige och kommer nog att vara solist även med Intermezzokören.
– Jag kan också tänka mig att ge någon egen konsert här på Åland så småningom, säger hon.
Intermezzokören övar onsdagar kl. 19-21 i Margaretagården i Mariehamn.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax