DELA

Jazz och allsång krockar

På torsdag sätter Alandia Jazz festivalen igång i Islandia. Samma kväll som en allsångskonsert med mycket svensktopp och pop ordnas i Wiklöf Holding-arenan intill.
Allsången med svensktoppsstjärnan Kikki Danielsson och Roosarna ordnas på Wiklöf Holding Arena klockan 20 på torsdag. Alandia Jazz festivalen drar igång i Islandia på samma kväll, en timme tidigare.
– Praktiskt sett stör det inte att de ordnas samtidigt. Vi spelar inomhus och allsången ordnas utomhus så ljuden kommer knappast att kollidera, säger Fredrik Erlandsson, konstnärlig ledare för Alandia Jazz.


Olika profiler
Erlandsson tror inte att det är många som vill gå på båda händelserna och blir tvungna att välja.
– Det är två så olika stilar så jag tror inte att det blir ett problem.
Ramona Nordberg som uppträder med bandet Högtryck på Allsången tror inte heller att de överlappade bokningarna blir ett problem.
– Folk går på det de är intresserade av, säger hon.
Ramona Nordberg och Högtryck kommer att framföra två sånger.
– Den ena är en sång som vår keybordist Marcus Nordberg skrivit. Den heter ”Du färgar himlen blå igen”. Det är en dansbandslåt. Den andra sången är Shania Twains ”Who’s bed have your boots been under?” och det är en countrylåt, säger Nordberg.


Missförstånd
Erlandsson menar att det skedde ett missförstånd i bokningarna för de två evenemangen.
– Förut har Alandia Jazz ordnats på Islandia bara under fredag och lördag men på ett annat ställe på torsdagen. Men i år ordnas även torsdagens program i Islandia.
Fredrik Erlandsson tröstar människor som vill gå på båda evenemangen.
– Eftersom jazzfestivalen är mellan klockan sju och halv tolv på natten och allsången är mellan klockan åtta och elva, ungefär, hinner man med två jazzkonserter i var ända och med allsång i mitten.


Hårdrock blir jazz
Erlandsson medverkar i bandet SALT där han spelar trumpet. Övriga instrument i bandet är saxofon, piano, bas och en sångare. Repertoaren består av andliga sånger.
– Vi spelar psalmer. Och så kommer vi att uppträda med en cover av ”Hard rock halleluja”. Det blir en jazzversion av Finlands eurovisionsvinnarlåt, säger Erlandsson.

NADINE ASCHAN