DELA

Fyra konstvänner i höstutställning

”Vi fyra” kallar konstvännerna Britta Landström, Margaretha Eriksson, Inga-Lisa Pettersson och Ulla Häggblom (bilden) den höstutställning som de visar i Möbelmarknadens gallerihörna i Strandnäs i Mariehamn under oktober.
De fyra utställarna har det gemensamt att de alla är pensionärer, att de varit aktiva deltagare i Medis konstkurser och att alla målar flitigt också hemma. Av det utställda att döma är akvarellen ett gemensamt uttrycksmedel även om här finns någon akrylmålning. Man kan säga att de väl tar till vara akvarellens möjligheter och det ger en variationsrik utställning.
I motivkretsen finns landskap, blommor och andra naturmotiv, men också experiment med akvarelltryck på fotopapper, experiment med plastfolie på våt akvarellyta, med mera.


Inspiration
Inga-Lisa Pettersson har låtit sig inspireras av en resa till Kina och de broderier på svart botten hon såg i en utställning där, Britta Landström har gjort tryck på fotopapper och Ulla Häggblom har målat vått-i-vått med flödande färger. Margaretha Eriksson visar flera stiliserade landskap.
Margaretha berättar att hon har ett eget sätt att pröva det hon målat.
– När jag ramat in en målning brukar jag låta den hänga ett tag på väggen i mitt vardagsrum och då märker jag ofta att jag trivs bättre och bättre med den för var dag som går.
Utställningen i Möbelmarknaden är den första som de fyra håller tillsammans men Ulla och Inga Lisa har ställt ut tillsammans tidigare och det har också Margaretha och Britta gjort. Alla har varit med på Medis olika utställningar och Inga-Lisa har dessutom haft ett arbete med på konstföreningens gemensamma utställning i konstmuseet.


Social samvaro
Att få måla och skapa och uttrycka sig med färg betyder mycket för alla fyra, men dessutom betonar man gärna den sociala samvaron i konstutövandet.
– Det sociala betyder nog väldigt mycket, säger Britta.
– Den som rynkar på näsan när man säger något om betydelsen av den social samvaron vet nog inte vad de pratar om, tillägger Margaretha.
Någon vernissage blir det inte på utställningen, men den kan ses i Möbelmarknaden månaden ut.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax