DELA

Böcker för matchresan eller träningslägret

En sportbag med deckare, sportböcker och annat lämpligt för unga i årskurs fyra till sex kan väl vara bra att ha med på en resan till en match eller på ett träningsläger? Skolbiblioteket vid Ytternäs skola tillhandahåller två bagar med böcker. (På bilden biblioteksassistent Håkan Mansnérus.)
Sportbagarna med böcker är en del i skolans projekt ”Livslångt läsande”, där man bland annat lagt vikt vid att kombinera intresset för sport och intresset för läsande.
Bokbagarna är inte till för att tvinga någon att läsa, men det kan vara bra att han en bokbag till hands ifall någon är intresserad, skriver skolbibliotekarie Elspeth Randelin i ett informationsblad kring aktiviteten.
Bakgrunden är att skolans gymnastiklärare i fjol efterlyste en bag med böcker när Ytternäs skola åkte till stafettkarnevalen i Helsingfors. Sedan hörde man om likande väskor i Sverige på bok- och biblioteksmässan i Göteborg och tänkte: varför inte i Ytternäs?
Stöd för satsningen har man fått av Lisa Wahls stiftelse, Lisco bok- och pappershandel, Mariehamns bokhandel och Sundqvists buss.
Den som vill låna en bokbag kan mejla eller ringa Ytternäs skolbibliotek så ordnar man saken.


Läsnatt
Bokbagsprojektet skall ”sjösättas ” i samband med den läsnatt för elever och föräldrar som man genomför vid skolan om en vecka, mellan fredagen den 5 och lördagen den 6 oktober.
I läsnatten som inleds kl 19.30 medverkar författaren, fotbollspappan och tränaren Mats Wänblad från Sverige. Wänblad, som skrivit fotbollsböcker, deckare och spökböcker, håller en inledning kl. 20 och berättar om hur han hinner med allt. Han har lovat berätta spännande spökhistorier.


Fotbollstjärnor
Till läsnatten kommer några av ”Ålands egna läsande fotbollsstjärnor”. Spelare från IFK Mariehamn och Åland United ställer upp och presenterar egna bokfavoriter.

jan.kronholm@nyan.ax