DELA

Ålänningar i imperiet imponerar

Utställningarna ”Finlandssvenskar i S:t Petersburg” och ”Ålänningar i ryska imperiet” väckte stort intresse när de visades i Helsingfors i samband med Genealogiska samfundets riksomfattande möte och 90-årsjubileum i helgen. Det berättar Eva Meyer på Ålands emigrantinstitut. (På bilden Meyer och Maria Jarlsdotter Enckell.)
Mötet, som sammanlagt lockade ett par tusen besökare, var det största i sitt slag som arrangerats i Finland. Evenemanget hade lockat deltagare bland annat från Sveriges släktforskarförbund, samt från Norge och Danmark.
Ålands emigrantinstitut visade i samarbete med Svensk-ryska föreningen i Finland utställningarna ”Finlandssvenskar i S:t Petersburg” och ”Ålänningar i ryska imperiet”, som premiärvisades i Ålands museum i februari–mars i år. Utställningarna sattes upp av Meyer och Maria Jarlsdotter Enckell för Sitka Godenhjelmprojektet, vilka utformat den åländska delen med hjälp vid textbehandlingen av marinmålaren Lars Birger Blomqvist.
– Utställningarna täckte väggarna i den svenska föreläsningssalen, där den fjortonde finlandssvenska släktforskarkonferensen ägde rum, berättar Meyer.
– På söndag förmiddag höll vi en presentation av utställningarna som mottogs med stor entusiasm och många lovord. I synnerhet den rikssvenska delegationen visade stort intresse, inte bara för personporträtten och deras spännande öden utan också för text och utformning, valet av bild- och kartmaterial, reproduktionen av fotografier och kartor, den stiliga ombrytningen gjord av Gunilla Wester och Ingegerd Falck på Mariehamns tryckeri och Cainbys proffsiga tryck, säger Meyer.
Ted Rosvall, ordförande för Sveriges släktforskarförbund, och Gustaf von Gertten, hedersordförande för gruppen Genealogi över Östersjön, bokade på stående fot utställningarna för de rikssvenska släktforskardagarna i Malmö i augusti nästa år.
På inbjudan av Maj-Britt Paro, en av föreläsarna under utställningen på Ålands museum i februari, visas utställningarna inom kort på nytt i Helsingfors, på kulturhuset G18 den 2-9 december. Då tillfogas även fem nya planscher som Ålands emigrantinstitut producerat.
År 2008 står Peräseinäjoki i Österbotten, med sin filial till Migrationsinstitutet i Åbo, i turen.


USA, Kanada
I planerna finns även en utställning sommaren 2010 på Nordic Heritage Museum i Seattle. Visningar är i sikte också vid amerika- och kanadafinländarnas storfest i Sudbury i Ontario, samt i Sitka, Juneau, Anchorage och Kodiak i Alaska.
Utställningstemat berör i hög grad också Ryssland och drömmen är, enligt Meyer, att få visa utställningen också där.
– Genom oss åker ett annat Åland ut i världen, säger hon.JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax