DELA

Tack Barbro

En bra klocka hörs knappt till det egna gårdstunet, en dålig klocka vitt och brett över hela bygden.Så ungefär låter ett gammalt ordstäv.
För min egen del skall jag ändå tacka för några av de fina initiativen och verkställningarna som Barbro Sundback fått till stånd under sin korta tid som talman.
Som Ålandsguide som guidar på finska känner jag bra till de känslor och stämningar som råder mellan riket och Åland. Vi guider får många frågor och fördomar att svara på.

Barbro Sundback har gjort en stor insats för att göra relationerna med riket bättre. Hon har öppnat självstyrelsegården för guidade rundvandringar i det åländska parlamentet.
Det är främst skolgrupper från Finland som utnyttjar de guidade rundvandringarna. Äldre personer besöker lagtinget på fredagsturen som är varje vecka under sommaren. Guiden talar då flere språk. Detta är en långsiktigt pr-arbete för att få förståelse för Ålands särställning.

En stor
sak för att få förståelse för ålänningarna i finska folkets ögon är minnesplattan över de ålänningar som var med i kriget och stupade. Plattan är ny och finns i fönstret vid ingången till Lagtinget.
Jag hoppas att det nya lagtinget verkligen fortsätter med det goda PR-arbete.

Inga-Britt Wirta
Ålandsguide