DELA

Sagan om bonden från Lavö och ”lantisarna” i Kastelholm

En bonde på Lavö gick en dag och inspekterade sina ägor.
Nere mot stranden hade han en äng som egentligen inte var till någon nytta. Hm, tänkte han. ”Jag hämtar traktorn och plöjer upp den och sår lite säd”! ”Men först måste miljöbyrån säga sitt.”
Sagt och gjort, han anmälde sitt tilltag till Ålands Miljö och Hälsomyndighet (ÅMHM) I ilfart kom dom för att inspektera den lilla rutan som det handlade om . En delegation gick omkring på ängen med händerna på ryggen och sparkade i gräset mumlande sinsemellan .
– AHAA! ropade en av ”Regeringens” högt uppsatta tjänstemän.
– Jag har hittat ett grässtrå som enligt EU-direktiv nummer tusenfyrahundrfemtioåtta är fridlyst, här blir det inte att plöja!
Snopen monterade bonden från Lavö bort plogen från traktorn.

Det hände sig inom samma tidsperiod att en delegation från Kungliga Golfbane Klubben gick och inspekterade några områden söder om golfbanan, som fortfarande var orörda.
– Detta är ”regeringens” mark, här bygger vi ut golfbanan! sade dom och slog sig för bröstet .
Någon invände försynt.
– Men det här är ju bland dom sista orörda naturområden vi har som är någorlunda tillgängligt för folk, och dessutom finns en del rariteter vad gäller skog och växtlighet. Upptrampade stigar som leder ner till den gamla fiskarstugan från 30-talet, bönder och torpare träffas ju där i bästa samförstånd och stranden nyttjas som badstrand för barnen!

Dom penningstinna potentaterna spände ögonen i henne och sade.
– Äsch! Så du pratar, några gamla tallar och en bunt dumskallar! Vi gör ju som vi brukar, ljuger och säger att vi kompromissar och har oss, och lovar dom att dom får gå på våran bana, åtminstone på vintern om dom aktar ”greenarna”,så det inte blir is på dom! Förra gången som vi byggde ut gick det ju bra! Då när vi schakta ut naturskyddsområdet! Regeringen knäppte två gånger med fingrarna så var naturskyddsområdet borta!
Nöjda gick dom hem till sitt i väntan på att schaktmaskinerna ska göra sitt .
Månne ett litet grässtrå från Lavöbondens äng skulle sätta stopp för dom?
Bror Lundberg
Haga