DELA

Motorbana kontra avgiftsfri buss

Socialdemokraterna har förslagit att man gör en utredning om avgiftsfri kollektivtrafik för hela Åland. Sådan trafik skulle ge större rörelsefrihet åt barn, ungdomar, pensionärer och andra grupper som inte vill/kan köra bil. Det är dessutom en åtgärd att minska energianvändning, nedsmutsning och koldioxidutsläpp. Motargumenten från en del övriga partier är att det blir för dyrt, och dessutom är det orättvist då alla inte åker buss, och “jag vill inte att mina skattepengar går till att bekosta busstrafiken”.

Men hur många skattebetalare kommer att utnyttja en motorbana? Med samma rätt säger jag: “jag vill inte att mina skattepengar går till en motorbana”.
Till all lycka har vi demokratiska val där de som väljs in i lagtinget har att fatta beslut som är så bra som möjligt för så många som möjligt och därefter fördelas resurserna. I röstning om motorbana betald med samhällsmedel är jag emot, om avgiftsfri buss är jag för. Båda ståndpunkterna beror på omtanke om miljön. Dessutom är jag emot en tunnel till Föglö.
Hillevi Ahlbeck (s)