DELA

Höj studiestödet!

När jag har pratat valfrågor med unga väljare på Åland och i Åbo finns det en fråga som överskuggat alla andra: studiestödet.
Den åländska studiepenningen är låg och har inte höjts på flera år – 266 € i månaden. Detta och bostadsbidraget (max. 201 €) förväntas en högskolestuderande leva på, ofta i en storstad. Förståeligt nog väljer många att ta studielån eller att jobba vid sidan av studierna för att få det hela att gå ihop. Men: om man råkar jobba lite för mycket försvinner studiestödet. Inte ett system som uppmuntrar till driftighet, direkt.
”Som arbetslös skulle jag ha mer än det dubbla beloppet och inte ha några prestationskrav”, konstaterade en åländsk studerande i Åbo.

Den borgerliga regeringen i Finland har insett orimligheten och höjer alla studiepenningar med 15 procent vid årsskiftet. Också Åland måste höja studiestödet med minst 15 procent så att det fortsättningsvis är lite högre än i riket, pga. resekostnader.

Frisinnad samverkan har som enda parti på Åland tagit in både en höjning av studiestödet och inkomsttaket i sitt valprogram. Detta handlar om mer än ett bidrag – det handlar om att visa uppskattning för våra ungdomars prestationer, det handlar om att hjälpa våra ungdomar att förverkliga sig själva, det handlar om att kunna känna stolthet inför självstyrelsen – för många studerande är det åländska studiestödet den enda påminnande länken hem till Åland.
Det handlar framför allt om att Åland ska vara en attraktiv plats att bo på.

Wille Valve (Fs)
Nr. 22
www.wille.ax