DELA

Förtvivlan över avgifter

Det var inte glädje som min känsla var utan mera förtvivlan när jag läst att ÅHS skall göra avgiftshöjningar.För många så är den nu föreslagna höjningen marginell och märks inte så mycket i plånboken. Men tyvärr är det en grupp som höjningen känns hårdare för – och det är på dem jag tänker nu.
Förra regeringen bestående av FS, Centern och Socialdemokraterna sänkte 2007 avgifterna eftersom ÅHS avgifter då var bland de högsta i Norden.
Jag kommer ihåg hur det bland annat uttrycktes av personer som sitter nu i ÅHS styrelsen att man inte kan hålla på att ändra avgifterna upp och ner hela tiden. Men då satt man i opposition, vilket man inte gör nu. Men nu går det bra att föreslå en avgiftshöjning.
Liberalerna lovade i valet mer pengar i plånboken, men går de in för den här avgiftshöjningen så håller man inte det vallöftet i alla fall.

Fler löften som liberalerna haft är att sjukpensionärerna skulle ingå i högkostnadstaket för ålderspensionärer .
Jag har vid flera tillfällen försökt fått in sjukpensionärerna under ålderspensionärstaket, men tyvärr utan framgång.
2008 fick jag svar i ett replikskifte av minister Katrin Sjögren att de jobbar på att sjukpensionärerna skall ingå i det billigare högkostnadsskyddet
Nu kommer de att få en höjning av högkostnadsskyddet upp till 350 euro och det är mycket pengar för en sjukpensionär medan ålderspensionärerna har ett högkostnadsskydd vid 130.
Så, bästa liberaler, håll fast vid det tidigare löftet nu.

Men det som gör mig mest besviken är, att med de föreslagna avgiftshöjningarna så är det kronikerna som blir drabbade. Det var en målgrupp som den förra avgiftsgruppen (vilken jag själv satt med i) ville att skulle gynnas av sänkningen, just de som ofta behöver läkarvård.
Jag har respekt för att man måste se över ekonomin på grund av de hårda tiderna som regeringen nu säger att man har framför sig.
Men är det rätt att de är de som är sjukast som skall drabbas av det? Det anser inte jag. Vi har redan nu en dyr men bra offentlig sjukvård och alla behöver någon sjukvård. Så inom den offentliga sjukvården så vill jag att det skall vara låga avgifter så att alla skall ha råd med sjukvård.
Göte Winé (s)
gotew.blogspot.com