DELA

Försvar för det offentliga

På det borgerliga Åland är ordet privat alltid lika med något bra, medan det offentliga alltid skall utsättas för stenhård granskning och kritik. Men när det kommer till kritan, då vill alla ha bra samhällsfinansierad skola, sjukvård och barnomsorg.
Retoriken med den ”ofantliga” offentliga sektorn som skall minskas är dock ihålig. Exempelvis har det visat sig mycket komplicerat för små kommuner att planera barnomsorgen samtidigt som privata initiativ startas (som ändå skall få bidrag%u2026!).
Detta höll Gun Carlson (c) med om i en radiodebatt i torsdags.
Privatiserings-ivrarna i Frisinnad samverkan tror att en färjförare på en privat färja gör sitt jobb bättre än en offentligt anställd färjförare. Innerst inne drömmer tydligen alla om att starta eget? Samtidigt anser Robert Liefwendahl (fs) att det är självklart att samhället skall driva en biograf!

Ålands Framtid skriver i sitt partiprogram att den offentliga sektorn skall ”anpassas till ett verkligt och konkret behov”. Vad är det som skall försvinna? Partiet vill ju, i likhet med oss socialdemokrater, satsa på både bra busstrafik, specialistvård på sjukhuset och en kommunal service vars standard ”minst motsvarar de övriga nordiska ländernas” (direktcitat från åf:s partiprogram).

En hög standard på den kommunala servicen kräver en stark gemensam sektor. Den är oerhört värdefull och de som jobbar i den gör ett fantastiskt arbete med våra barn, våra sjuka och våra äldre. Det är dags att vända på retoriken och försvara alla de som arbetar (ofta för lägre löner än inom det privata) för det gemensammas väl!
Siv Hallbäck (s)