DELA

Finns ingen allians!

Replik till Magnus Jansson:
I en insändare i Nyan under rubriken ”Centern på väg sabotera progressiv allians”, skriver åf:s Magnus Jansson att det är en gåta hur ”centern vill samarbeta efter valet med socialdemokraterna”.
Var tar du det ifrån, Magnus? Det vi säger är att vårt parti kan samarbeta med alla partier, men vi väljer inte samarbetspartners på förhand. Först vill vi se hur det går i valet; vilket parti blir störst och får nyckelrollen som regeringsbildare, vilka partier backar, vilka går fram – hur vill ålänningarna ha det helt enkelt?

Först därefter börjar det klarna vilken regering Åland kan få. Det handlar om komplicerade förhandlingar där den som vill vara med måste bereda sig på att ta ansvar och kompromissa. Det vi från centern säger på förhand är att regeringsprogrammet är avgörande för vilka partier vi samarbetar med.
Vi går inte med i en regering om programmet innehåller politik som hotar vårt välstånd, svenska språket eller Ålands självstyrelse. Ska vi medverka blir det inte heller aktuellt att bunta ihop de åländska kommunerna, att äventyra ålänningarnas rätt till god omsorg och sjukvård eller att exponera åländskt näringsliv för onödiga risker. Av den anledningen är också allt snack om självständighet uteslutet!
Tobben Eliasson
lagtingsledamot (c)
www.tobben.ax