DELA

Åsub borde kartlägga vaccinbiverkningar

Covid-19 är en ny och skrämmande sjukdom. Det föregicks av hemska rykten om dödligheten och det saknades mediciner. Media matar oss dagligen med siffror om nya fall och dödlighet. Men vaccinet, som skulle stoppa pandemin, kom. En injektion skulle räcka. Sen blev det två för att få resa igen. Vaccineringen skulle vara frivillig och biverkningarna var få.

Senare har man börjat använda mediciner (Hydroxiklorokin och Ivermektin). De är kontroversiella.

Effekten av ”vaccinet” blev inte blev vad som sades och nu talas om tredje och fjärde injektionen, samtidigt som orosmolnen kring bieffekterna tornar upp sig allt mörkare.

Verkligheten ser inte längre ut som kartan/teorin.

Redan tidigare blev jag tveksam till vaccinet, som ”enda vägen”.

Det är omöjligt att belägga sambandet mellan vaccinering och biverkningar/dödsfall, men efter att jag har läst berättelser om egna upplevelser, om hur nära och kära gått bort strax efter vaccinering, om en person som, som kände tio, som avlidit strax efter vaccinering och då jag även fått namnuppgifter på ålänningar som avlidit i hjärtinfarkt strax efter vaccinering har jag blivit än mer tveksam för egen del. Få av dessa har anmälts till Fimea av drabbade eller deras anhöriga.

Alla dessa namn och sammanställningar blir aldrig bli mera än anekdotiska berättelser. Människor dör alla dagar. En del har tagit vaccin. Andra inte.

Förra veckan spreds en film på sociala media där en sjuksköterska uppmanade sjukvårdspersonal att anmäla biverkningar, speciellt på yngre personer. Varför gjorde hon detta?

De anmälda covid-19-relaterade dödsfallen i USA 2021 är 46 gånger fler än nivån för samtliga vaccinfall de senaste 20 åren.

Men vetenskap kan och skall kunna granskas och ifrågasättas utan att man blir kallas antivaxxare eller desinformatör. Det är bara politik i diktaturer, som inte får ifrågasättas.

På en på en aggregerad nivå kan statistiker prognostisera hur många som borde avlida under exempelvis en tre-månaders period efter vaccinering med hänsyn till ålder och detta kan jämföras med det faktiska utfallet. Fler eller färre?

Själv mår jag väldigt illa då jag läst anhörigas berättelser om biverkningar och sedan kan läsa att omsorgsministern (!) Krista Kiuru (SDP) säger att Finland redan förberett sig på att ge alla medborgare över 12 år en tredje dos av coronavaccinet.

THL har behandlat 3 657 biverkningsanmälningar medan de har 13 500 på kö. Borde de inte prioritera anmälningarna innan man ger ännu fler doser? Men vi vet att THL:s tredje största externa finansiär är Sanofi Pasteur, som är världens största vaccintillverkare.

Om jag varit på plats i Lagtinget så hade jag lämnat in en åtgärdsmotion om att regeringen Thörnroos snarast skulle låta Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub, göra dessa undersökningar. Nu kan jag göra det i denna insändare.

Jag vill också fråga om någon kollega vill lämna i en åtgärdsmotion?

Men jag uppmanar även Åsub direkt att göra dessa analyser, som de kan göra, om det finns mod. Underlaget på Åland ger kanske bara en pilotstudie, men Åsub är oberoende.

STEPHAN TOIVONEN

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp