DELA

Arbetande invandrare

För exakt 20 år sedan kom jag hit till Åland som ”båtflykting” från Sverige. 9 av 10 ålänningar behandlar mig som ålänning.
När jag sökt nytt jobb kommer jag alltid långt ner på listan, eftersom det alltid finns någon skolkompis, granne eller mosters kompis son som är mer lämpad för jobbet än svenske Mats. Oavsett meriter och personliga egenskaper. Och jag är svensk! Min ryska fru har inte på långa vägar samma möjligheter som jag. Tro mig.

Visst diskriminerar vi invandrare på Åland. Trots allt fint prat så här i valtider så är vi precis lika finska som många finnar vad gäller invandrare. Tyvärr!
Jag har enbart positiva erfarenheter av inflyttade från ett tiotal länder på min arbetsplats, Tvättcentralen. Alla jobbar hårt. Alla kämpar för att komma framåt och uppåt i det åländska samhället. Men det är inte alltid så lätt. Hemspråksundervisning för dem som vill och behöver är en självklarhet. Bara på det viset kan vi alla på Åland dra nytta av alla de nya erfarenheter och kunskaper och möjligheter som ett multi-kulti-Åland innebär. Både kulturellt och ekonomiskt.

Mats Granesäter (s)