DELA

”Jag bossar över Strömsö”

Dagens ålänning visar sig vara en besökare från Helsingfors med många länkar till Åland. Henrik Lindberg är på Åland för att fira svärmor Ulla Fagerlunds 60-års kalas och för att fira sportlov. Henrik jobbar på svenska YLE som genrechef.
Vad betyder det att du är genrechef?
– Mitt ansvar är det vi kallar Vardagsfakta. Det betyder bland annat att jag är boss över Strömsö.
Vad tycker du om Strömsö?
– Jag är mycket nöjd med den satsningen, det är livstil i public service tappning. Vi har en halv miljon tittare, och det är helt unikt för ett program på svenska i Finland.
Vad kommer efter Strömsö, vilka är trenderna?
– Ja, vi sitter ju och funderar på det som bäst, vad som skall komma efter Strömsö. Jag hoppas själv att vi satsar på tv som går ut på att fixa upp gamla saker. Våra fixare skulle leta upp gamla saker och restaurera dem. Gamla saker skulle bli trendiga då de återanvänds och vi skulle visa hur.
Jaha, och nu är Strömsö utan kocken Michael Björklund, vad tycker du om det?
– Vi är väldigt ledsna över att ha blivit av med Michael. Det kan hända att samarbetet med honom fortsätter på något sätt, men det får bli en överraskning.
Vad gör du annars då?
– Just nu gör jag inte så mycket annat än sköter barn. Hemma hos mig finns Astri 7 år och Siri 5 och en liten pojke som vi än så länge kallar Lille I. Han är bara åtta veckor.
Vem vill du hälsa till?
– Du har ju inte frågat vilken favoritmat jag har!
Jaha, vilken favoritmat har du?
– Köttig korv med åländsk senap.
Vem vill du hälsa till?
– Mina goda vänner Otto och Maria på Föglö och Lille och Bosse Lundberg i Mariehamn. Jag vill också hälsa till Borren och Isidor, de är alla gamla barndomsvänner som bosatt sig här.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax