DELA

Willis Ochieng klar för IFK

FOTBOLL. IFK Mariehamn har gjort klart med Willis Ochieng. Den 26-årige kenyanske målvakten har i veckan skrivit på ett 3-årskontrakt för klubben.
Samtidigt sitter IFK i förhandlingar med nya spelare.
Willis Ochieng kom till IFK Mariehamn i slutet av augusti för att ersätta den då skadade Antti Kuismala i målet. När IFK för någon dag sedan valde att inte förnya Kuismalas kontrakt började det spekuleras vilt men som skulle ta över som förstemålvakt. Men i stort sett var Ochieng redan klar för klubben.
Fast något lätt beslut har det inte varit. Klubbdirektör Peter Mattsson berättar att klubben gick igenom hela spelartruppen förra söndagen och att beslutet då började växa fram.
– Vi tycker att Kuismala och Willis är två fantastiska målvakter och vi värderar det som Kuismala gjort för klubben. Det var inget lätt beslut. Jag har hållit på med det här i tiotals år och detta har varit det svåraste beslutet. Jag vill tacka Kuismala och från vår sida kan vi rekommendera honom både som spelare och människa.
Varför föll valet till slut på Ochieng?
– Vi värderade ålder och utvecklingsmöjligheter. En stor faktor har också varit hur bra Willis trivs här. Han meddelade långt före att han jättegärna ville stanna här och vi tycker han är mycket trevlig och att han fungerar perfekt. Han kan gå långt och har stor potential. Dessutom gick han med på att skriva ett långt avtal, säger Peter Mattsson.

Kommer att utvecklas
Vad det är för avtal vill Mattsson inte gå in närmre på. Men att det handlar om ett proffskontrakt är givet.
–Han kommer inte att jobba, säger Mattsson diplomatiskt.
En orsak till varför Kuismala inte fick förlängt avtal var IFK:s strama budget. Men om Ochieng är ett billigare alternativ än Kuismala vill Mattsson inte svara på.
Samtidigt som Ochieng skrev på för klubben blev det även klart att målvaktstränaren Kari Niskala fortsätter i IFK. I ett pressmeddelande skriver IFK Mariehamn att de tror att Ochieng kommer att ”utvecklas till en ännu bättre målvakt under Kari Niskalas vingar”.
Dessutom kan det vara aktuellt med fler nyförvärv. Peter Mattsson har den senaste tiden suttit i flera förhandlingar. Både med den nuvarande truppen och med spelare utifrån. Men några namn vill han i nuläget inte nämna.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax