DELA

Vill se fler tjejer spela hockey

ISHOCKEY. Ett tillfälle att testa ishockey för tjejer arrangeras på söndag. IFK Mariehamn hoppas på stor uppslutning, och några av de aktiva kan garantera att det är värt att testa.
– Det är roligt och mycket fart, säger Lenita Kjäll.

Två gånger i veckan tränar IFK Mariehamns ishockeylag för tjejer, en gång på söndagar och en gång på tisdagar tillsammans med killar. Några av de aktiva hockeytjejerna var på träning i går.
– För att det är roligt, säger de i mun på varandra när Nyan undrar varför de valt att satsa på sporten.
De flesta har spelat i flera år och Lenita Kjäll är värst med sju år på kontot.
– Jag började träna med killar när jag var liten, berättar hon.
Tacklingar förekommer inte, så det är inget blivande spelare behöver oroa sig för.
– Det är bara roligt, och mycket fart, säger Kjäll.

Prova på-dag
Om någon står och väger mellan att börja med till exempel innebandy eller hockey, är tjejerna eniga om att det är sistnämnda som gäller.
– Man måste springa så i innebandy, här skjuter man bara ifrån med skridskorna och får fart direkt, säger Josefin Kevin.
Kan man bli bra som spelare på Åland?
– Klart man kan! Bara man själv vill, säger Therese Karlsson.
Ålands ishockeyförbunds verksamhetsledare Marcus Englund uppmuntrar alla nyfikna tjejer att komma till Islandia på söndag 18.30 då ett prova på-tillfälle ordnas för alla tjejer.
– Det enda man behöver är skridskor, någon slags hjälm och vantar, säger han och fortsätter:
– Vi hade ett nybörjartillfälle i går (läs: i måndags) för killar och tjejer och det var jättestor uppslutning, men det finns rum för fler. Vi vill ha en så stor och bred verksamhet som möjligt.

Växande sport
Förbundet har varit runt i skolorna och informerat om sin verksamhet.
– Tjejhockeyn ser bra ut, det finns flera intresserade som hört av sig efter att vi varit runt i skolorna. Men fler får absolut komma med ännu, säger Englund.
I Sverige växer tjejhockeyn hela tiden, medan trenden i Finland varit något nedåtgående. Han hoppas naturligtvis att Ålands kurva fortsätter peka uppåt.
– Våra hockeytjejer har väldigt roligt och en mycket bra sammanhållning, många är kompisar även utanför.

Hockeycup i helgen
Ingen minimiålder finns, utan det finns femåringar som snört på sig skridskor och tagit sig ut på isen med klubba i hand.
– Vi har inga krav på att man måste kunna skrinna, utan det är vår uppgift att lära dem att åka skridskor, säger Marcus Englund och tillägger:
– Dessutom är det alltid gratis första året man spelar hockey, ett bra argument för föräldrarna om inte annat.
I helgen spelas Eckerö Tjejcup där IFK Mariehamn möter fyra lag från Sverige samt ett från riket. En bra chans för nyfikna att se hur åländsk tjejhockey ska spelas.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax