DELA
Foto: Jonas Edsvik

Träna hemma med Nyan

MOTION. Personer över 70 år och riskgrupper rekommenderas att vistas hemma och röra sig så lite som möjligt bland andra människor under den pågående coronaviruspandemin.

Därför kan det vara extra viktigt med rutiner och hålla igång – men på hemmaplan.

I samarbete med Ålands motionsförbund presenterar därför Nyan enkla hemmaträningsövningar under en tid framöver.

Tiden i karantän kan bli lång och stillasittande. Tankarna kan flyga iväg och det är lätt hänt att falla ur rutinerna när saker och ting inte är som vanligt.

Med start i dag kommer Nyan flera gånger i veckan att ge er läsare några enkla hemmaträningsövningar för seniorer. Men vem, i nästan vilken ålder som helst, kan så klart också utföra övningarna.

Både inom- och utomhus

Ålands motionsförbunds motionsledare Hanna Sivén-Bell har sammanställt övningar för både inom- och utomhusbruk.

– Vem som helst som senior ska kunna göra de här övningar. Det behövs ingen speciell utrustning förutom två vattenflaskor, en stol, en vägg, ett träd och en trappa, säger Hanna Sivén-Bell.

För kroppen och knoppen

Hanna Sivén-Bell säger att hon tror att det är extra viktigt just nu, under den annorlunda tid som vi alla går igenom, att röra på kroppen.

– Det är jobbigt rent psykiskt och om vi rör på oss tror jag att vi får ett bättre mod. Det är viktigt att man går ut på en runda varje dag, speciellt om man är 70-plus och inte längre kan gå på sina vanliga aktiviteter, säger hon.

Brita Nymark-Engman och Stefan Kalmer har ställt upp och visar på bild hur övningarna ska utföras. Nymark-Engman säger att övningarna är bra för hela kroppen.

– De är bra för både kroppen och knoppen. För mig är det självklart. Jag tycker att det där med att sitta inne, speciellt i de här tiderna, inte är bra alls. Tankebanorna kan fara helt fel då, säger hon.

Här intill kan du se hur man gör de två första övningarna. I torsdagens tidning kommer två nya övningar.