DELA
Foto: Jonas Edsvik

Gränsen till Sverige öppnas inte ännu

Smittläget i Sverige är fortfarande så dåligt att det inte ännu är möjligt att öppna gränsen till Sverige, men att åka till Sverige med fritidsbåt är okej. Det meddelade inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) på en presskonferens vid lunchtid. Regeringen har beslutat om flera lättnader av gällande restriktioner.

Däremot slopas gränskontrollen till Danmark, Norge, Island, Estland, Lettland och Litauen och den som reser till och från dessa länder rekommenderas inte längre att sitta i frivillig karantän. Beslutet gäller från och med på måndag den 15 juni.

Lättnaden gäller dock inte Sverige. Orsaken är att smittoläget i Sverige fortfarande är svårt. Maria Ohisalo beklagade det här, men sa att beslutet är absolut nödvändigt.

-Epidemisituationen gör att det inte är möjligt att upphöra med gränskonrollen. Sverige är ett viktigt grannland och vi följer situationen noggrant och begränsnignen avvecklas så fort som möjligt. Jag förstår att det är tråkigt för de som bor vid gränsen. Det är mångas vardag som är uppbyggd som om det inte fanns en gräns. Jag hoppas situationen i Sverige förbättras så vi kan lätta på restriktionen.

Den som äger en fastighet i Finland, eller på Åland, eller har ett parförhållande med en person bosatt i Finland, har rätt att komma till Finland från Sverige. Då gäller rekommendationen om karantän. Tidigare gällde att personerna ska ha bott tillsammans i två år, men den regeln slopas nu.

Maria Ohisalo nämnde däremot att man slopar gränskontrollen av fritidsbåtar till Finland, men om det gäller trafik med fritidsbåtar till Sverige preciserades inte.

I ett pressmeddelande från justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger hon att det går bra att ta fritidsbåten till Sverige.

– Jag är mycket glad att vi nu kan börja öppna upp gränserna. Det blir möjligt att ta färjan till bland annat Estland, och möjligheterna till flygtrafik öppnas också. Det blir också möjligt att åka eller segla med egen båt till andra länder, exempelvis Sverige eller Estland, Anna-Maja Henriksson.

Enligt Maria Ohisalo gör regeringen nästa bedömning om två veckor.

Regeringen har också beslutat att publika evenemang från och med juli kan ta emot större publik än 500 personer, men att publiken då måste hållas åtskild, utan möjlighet att röra sig mellan olika sektioner.

För privata sammankomster gäller gränsen på max 50 personer.