DELA
Foto: Ida K Jansson

THL rekommenderar boosterdoser för äldre

Institutet för hälsa och välfärd, THL, rekommenderar boosterdoser av coronavirusvaccin i höst för personer som fyllt 65 år.

Rekommendationen gäller också personer som fyllt 18 år och tillhör medicinska riskgrupper. och minderåriga som fyllt 12 år med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Enligt THL kan incidensen av coronavirus öka under hösten och vintern.

Inte för alla

Någon orsak till en omfattande vaccination av hela befolkningen finns inte, säger specialistläkaren Mika Muhonen i ett pressmeddelande från THL.

En boosterdos på hösten för arbetstagare inom social- och hälsovården rekommenderas endast om arbetstagaren tillhör boosterdosens målgrupp på grund av sin ålder eller underliggande sjukdomar. Det finns enligt THL inga medicinska grunder för boosterdoser för alla yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården.

Nytt vaccin

Om läkemedelstillverkaren Pfizers XBB.1.5-variantanpassade Comirnaty-vaccin får försäljningtillstånd i Europa senast i september eller oktober kan corona- och influensavaccin ges till riskgrupperna samtidigt, enligt Mika Muhonen. (pd)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp