DELA

Sundqvist tog bronsmedalj i VM

VINDSURFNING. Sören Sundqvist överträffade sina egna förväntningar då han tog bronsmedalj i sin viktklass i VM i vindsurfning i helgen.
– Jag hade inga förhoppningar på att ta medalj, men det känns ju bra, faktiskt!
VM i vindsurfning avgjordes på Vättern utanför Motala i Sverige i helgen. Sören Sundqvist som under sommaren gjort bra ifrån sig med en fjärdeplats i SM och en seger i en tävling i Frankrike visste inför mästerskapet att han var snabb, men att han var tillräckligt snabb för att knipa en VM-medalj trodde han inte.
– Jag hade förhoppningar om en topplacering, men inga förhoppningar på medalj, säger Sundqvist.

Jämna resultat
Totalt seglades åtta race under tre dagar. Förhållandena varierade mellan svaga vindar och vindar på upp emot 17-18 sekundmeter. Som bäst placerade Sundqvist sig som fyra, men tack vare att han aldrig blev sämre än tolva i ett race bäddade han för bronsmedaljen i sin viktklass light medium weight.
– Mina sämsta resultat var under andra dagen, då slutade jag tolva i ett race och tia i ett annat. Av någon anledning var jag lite seg i starterna och på så här hög nivå har man inte råd med det, säger Sundqvist som menar att det var farten under brädan som räddade honom från att få någon riktigt dålig placering.
– Jag hade en otroligt bra boardspeed, jag tror nästan att jag var snabbast i hela fältet med den fart jag hade under brädan. Jag får helt enkelt tacka min boardspeed för att jag lyckades reda upp de värsta missarna jag gjorde.

Inte nervös
Inför VM-tävlingarna hoppades Sundqvist att han skulle lyckas tygla den nervositet han ofta drabbats av på tävling.
Hur gick det med det?
– Det var inga problem som helst, jag vet faktiskt inte riktigt vad det är som har hänt men jag såg det här som en vanlig tävling bara och gick ut för att ha roligt. Sedan märkte jag direkt i första racet att jag hade farten som krävdes och jag behövde inte oroa mig för det.
Och Sundqvist vet vad som krävs för att nå de allra ädlaste medaljerna.
– Det krävs att jag blir en ännu bättre seglare, tekniken och farten behöver jag inte göra så mycket åt men jag måste segla bättre taktiskt.

MALIN LUNDBERG