DELA

Sundqvist i kamp mot vindar och nervositet

VINDSURFNING. I dag inleds VM i vindsurfning på Vättern utanför Motala. Det blåser visserligen hårt på platsen, men Sören Sundqvist ser nervositeten som sin värsta motståndare.
Hårda vindar väntar deltagarna när VM i vindsurfingsklassen Kona One inleds utanför Motala i dag.
– Det blåser jättemycket här. 10 meter per sekund. Det är storm på gång, säger Sören Sundqvist som står inför sitt första VM.
Sundqvist räds dock inte stormen, även om den inte heller erbjuder honom någon speciell fördel när VM-tävlingarna väl drar igång.
– Jag vet inte vad jag föredrar, egentligen. Jag har seglat och gjort bra resultat både i hård och svag vind, säger han.
Den hårda vinden innebär dock mer fysiskt krävande segling och fysiken ser Sundqvist som en av sina starkare sidor.
– Fysiken är det inga problem med. Men det gäller att segla smart och det är snarare där jag har mina brister, säger Sundqvist som tillägger att oberoende av om det är hård eller svag vind är det samma sak som gäller.
Nämligen att hitta de ställen där det blåser mest.


Avslappnat
Atmosfären på plats i Motala beskriver Sundqvist som avslappnad. Betydligt mer avslappnad än under SM i Malmö för några veckor sedan. Och det är något som Sundqvist trivs med.
Han ser nämligen det faktum att han ibland kan bli hemskt nervös när det vankas tävling som en av sina stora svagheter. Det har dock blivit bättre med åren.
– Jag har lärt mig att mer ta saker och ting med en klackspark och det kommer kanske att ge bättre resultat, säger Sundqvist.


Tufft motstånd
Under sommaren har Sundqvist gjort bra ifrån sig med en fjärdeplats i SM och seger i en tävling i Frankrike. Hur han står sig i VM-konkurrensen har han inte riktigt koll på, men han väntar sig hård konkurrens.
– Det blir säkert tufft motstånd. Det här är en klass där surfare från olika klasser kan komma samman och tävla på lika villkor, säger Sundqvist.
Själv hade han ett par års uppehåll innan han i år började satsa på surfandet igen. Tidigare surfade han mer på talang men sommarens resultat säger Sundqvist sig ha nått genom träning.
VM är inte heller ett slutmål utan snarare ett steg i Sundqvists strävan till att bli en bättre vindsurfare, det mål som driver honom för tillfället.
– Så skulle jag vilja se det. Det är länge sedan surfandet har varit så här rolig, säger Sundqvist men tillägger att när tävlingarna väl kör igång, då kan tävlingsinstinkten komma fram inställningen bli en helt annan.

MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax