DELA

Strul förstörde VM för Marcela

KRAFTSPORT. I tisdags tävlade Marcela Sandvik i VM i styrkelyft. Problem i början gjorde att resultaten inte blev som hon väntade. Ändå blev det nytt SFI-rekord i marklyft.
VM i styrkelyft pågår för fullt i österrikiska Soelden. Mästerskapen började i söndags och i tisdags tävlade Marcela Sandvik i 56 kilosklassen. Det slutade med ett personbästa och SFI-rekord med totalt 390 kilo och en tolfte plats. Men det började med strul i knäböjen.
– De lastade fel men jag hade lindat mitt knä och satt och väntade, säger Sandvik.
Till slut valde Sandvik att avbryta och istället satsa på ett omförsök vilket också beviljades av juryn. Knälindorna åkte av och dräkten drogs ner. Allt för att hämta andan. När det väl var dags att lyfta gick det utan några som helst problem.

Knappt med tid
Men det fortsatte att strula. På Ålands kraftsportsklubbs hemsida går det att läsa om den allmänna förvirringen som rådde. När det var dags för det andra lyftet var Sandvik ännu inte klar.
– När de ropade mitt namn hade jag inte lindat knät och jag hade bara en minut på mig, säger hon.
Det andra lyftet godkändes inte av domarna men i det tredje gick det desto bättre. Sandvik satte 140 kilo vilket betydde både nytt personbästa och nytt åländskt rekord med 2,5 kilo.
Problemen fortsatte när det var dags för bänkpress. Detta gjorde att Sandvik inte lyckades prestera så pass bra som hon hade hoppats. Hon gick in på 95 kilo och klarade sedan de två efterföljande lyften på 100 kilo och 102,5 kilo.
– Jag tänkte lyfta mer men plattformen var hal. Men jag är nöjd med tre godkända lyft. På träning har det gått bättre. Men tävling är tävling.
I bänkpress slutade hon femma.

Tangerat bästa
I marklyftet gick Sandvik in på 140 kilo och i andra lyftet klarade hon 147,5 kilo, vilket var tangerat personbästa. Med läge att slå detta begärde Sandvik upp vikten på 152,5 kilo till det sista lyftet. Men det blev för tungt.
– Jag orkade inte lyfta, konstaterar Sandvik.
Hur känns det nu efteråt?
– Det känns bra. Men jag förväntade mig lite mer eftersom träningarna känts så bra.
Hur påverkade problemen i början dig?
– Jag tappade koncentrationen. Inget blev som jag ville. Plus att plattformen i bänkpressen var hal.
På lördag tävlar Ove Lehto i herrarnas tungvikt. Nästa tävling för Marcela Sandvik är i december.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax

tfn 528 462


Fotnot: Marcela Sandvik tävlar för Tjeckien i internationella tävlingar. SFI-rekordet var även nytt tjeckiskt rekord.