DELA

Stortävling på hemmaplan

RIDSPORT. 27 ekipage deltog när islandshästföreningen Álenskurs ordnade nationell tävling på Ålandstravet.
Åländska islandshästföreningen Álenskurs ordnar i regel två tävlingar per säsong; en på våren och en på hösten.

– Det är ungefär vad vi mäktar med som förening. För sportens intresse på Åland är det viktigt att ha tävlingar på hemmaplan där duktiga ryttare visar upp sig. Vill man få bredd i sporten måste man synas för barn och ungdomar, säger Jens Andersén från Álenskurs.

Den gångna helgen ordnade föreningen traditionsenligt sin vårtävling som hade status som nationell tävling med möjlighet att kvala in till såväl FM som SM. För att en tävling ska räknas som nationell krävs tre nationella domare och två lokalklubbsdomare, och kvintetten hade i lördags 27 ekipage att bedöma på Ålandstravet.

Blågult i topp

Ungefär en tredjedel av de tävlande kom från Sverige, medan resten av startfältet var åländska ekipage.

– Man behöver två tävlingar med klarad kvalgräns för att få en plats i SM, och vår tävling hade den statusen vilket säkert lockade många svenskar hit, säger Jens Andersén.

De blågula besökarna syntes också i toppen av resultatlistorna.

Klasserna som avgjordes med en A-final fick svenska segrare: Spire Ohlsson tog hem T7 Tölt-finalen före åländska Corinne Westerlund, Hanna Ljung vann T1 Tölt-finalen som även den såg Westerlund på silverplats – och i V5 Fyrgång-finalen vann Sofie Lindgren före systern Hanna.

Förutom Westerlunds dubbla silver noterades hemmaryttaren Madeleine Andersson för två brons i T7- och V5-klasserna – medan Elin Andersén blev trea i T1-kategorin. Juniorryttaren Andersén fick även ta emot ett specialpris för sin harmoniska ridning – Hanna Ljung fick samma utmärkelse bland seniorerna.

FM-aktuella åländskor

– Det är glädjande att det var så många deltagare med i tävlingen och att flera ryttare gjorde positiva resultat, säger Jens Andersén när han ska summera tävlingsdagen.

Vad gäller kvalet till FM betydde helgens insatser inte särskilt mycket för de aktuella åländska ryttarna. Corinne Westerlund och Elin Andersén hade nämligen redan klarat kvalgränsen och löst biljett till tävlingarna i Ypäjä, Egentliga Tavastlandandra som avgörs andra helgen i juli.

– Och det kan också bli så att Niina Johansen tar sig dit för Ålands räkning. Den här tävlingen var ett bra test inför FM. Ryttarna behöver ju tävlingsrutin, avslutar Andersén.