DELA

Nybörjare fick chansen vid stall Aftonsol

RIDSPORT. Helgens hopptävling på stall Aftonsol i Hammarland, Tellholm, såg ett trettiotal starter genomföras, fördelade på fyra tävlingsklasser.

Men utveckling och lärande var mer i fokus än placeringar och tävlande.

– Vi ordnar den här tävlingen för att alla ska få chansen att hoppa på sin egen nivå. De allra yngsta hoppade över 40-centimetershinder, till exempel. Men det fanns också mer erfarna ryttare som fick chansen att testa på att hoppa med hästar som inte tävlat tidigare, säger Mia Lindroth, ridskolechef på stall Aftonsol.

I vanliga fall brukar hopptävlingar ridas på tid, och får ekipaget ett nedslag innebär rivningen ett tidstillägg. Men i stall Aftonsols tävling stilbedömdes ryttarna, och fick feedback på hur de hanterade hästen.

– I de flesta klasser hade vi inga krav på tider, ryttarna kunde i stället koncentrera sig på hästen och ta det lugnt. I utbildningssyfte är det bättre med en sådan bedömning än att bara gå på tider, säger Mia Lindroth.

I den lägsta klassen, 40 cm Clear round, vann Felicia Hemmälin på hästen Escort före Petra Ådjers och hästen Lina samt Wilma Lindqvist på Main Top som även de red felfria rundor.

60 cm-klassen vann Elin Sjuls och Cut the Diamond före Viola Fyrvall på Dakota och trean Fransina Pettersson på Indiana.

I 70/80 cm-klassen segrade Cia Jansson med hästen Gloria före Molly Karlsson och Rappell samt Krete Ilves och Loovisa.

Läs mer i tisdagens Nyan