Storförlust för Åland United

FOTBOLL. Åland United åkte på en ordentlig förlust på lördagen när man mötte serieledarna FC Honka från Esbo på hemmaplan. Efter en katastrofal sista halvtimme förlorade Åland United matchen med sju mål mot noll.
Det senaste mötet på Åland mellan Åland United och FC Honka i juli slutade 0–0 efter en heroisk insats av hemmalaget. De som hoppades på en upprepning av den bedriften i lördags fick se sitt hopp grusas i den 17:e minuten då Taru Laihanen spräckte hemmalagets nolla efter en hörna. Inledningen på matchen kunde dock ha sett helt annorlunda ut om Natalia Rickne, som för dagen spelade på topp tillsammans med Annica Sjölund, hade lyckats förvalta det friläge hon fick redan i matchens första minut. Dessvärre gick avslutet utanför och FC Honka kunde istället kontrollera den första halvlekens första halva och pressa Åland United-spelarna till enkla misstag.
Efter Honkas ledningsmål tog sig dock Åland United mer och mer in i matchen och lyckades jämna ut spelet. Laget lyckades till stor del kontrollera motståndarnas anfallsspel men hade samtidigt själv svårt att skapa riktigt heta chanser i anfallsväg, varför lagen gick till halvtidsvila vid ställningen 0–1.

Bra även efter paus
De fina takter Åland United visade i slutet av första halvlek fortsatte efter halvtidsvilan. I den 48:e minuten fick laget en frispark i bra läge utanför straffområdet, men skottet tog på rusande Honka-spelare. De farligaste chanserna skapade hemmalaget på sina hörnor men Honkas målvakt Tinja-Riikka Korpela kunde tillsammans med sitt försvar reda ut situationerna.
Istället för ett Åland United-mål fick hemmalaget och de 213 åskådarna se Laihanen utöka Honkas ledning när hon i den 65:e minuten satte 2–0 från närhåll efter ett anfall på Åland Uniteds högerkant. Efter 2–0-målet rasade Åland Uniteds försvarsspel av någon orsak samman totalt, vilket Honka obönhörligt straffade genom att sätta ytterligare tre mål inom åtta minuter. Vid ställningen 5–0 till bortalaget var matchen givetvis över och matchens sista 20 minuter blev främst en väntan på slutsignalen där framförallt Honka passade på att lufta sina bytespelare. Detta hindrade dock inte esbolaget från att på stopptid sätta ytterligare två mål bakom en alltför ofta alltför utelämnad Åsa Fors i hemmalagets mål.

För lite jobb
Natalia Rickne, som sin vana trogen kämpade och slet fram till den 89:e minuten då hon blev utbytt, var efter matchen givetvis missnöjd med resultatet.
– Det funkar inte om inte alla i laget jobbar, säger hon om orsaken till storförlusten och berättar att tanken inför matchen var att laget skulle köra på och våga spela sitt eget spel.
Som förklarning till att Åland United lyckades ta sig in i matchen efter Honkas ledningsmål säger Rickne att självförtroendet växte ju längre matchen led. Med tanke på det var det speciellt tråkigt att laget rasade ihop efter Honkas ledningsmål.
– Vi är inte med i försvaret och de fyller på bra, säger hon om orsaken till den sista svarta halvtimmen innan hon konstaterar att det nu bara är att glömma den här matchen och köra vidare.
Chans till att revanschera sig får Åland United söndagen den 14 oktober då laget möter HJK på hemmaplan.