DELA
Foto: Ida JanssonINGET HOPP Det blir ingen nationell hopptävling på Åland nästa helg. På bilden syns Petra Carlsson på hästen Katapult.

Stor hopptävling tvingas ställa in

Nästa helg skulle en nationell hopptävling hållas på Åland. Men när anmälningstiden gick ut i måndags och antalet starter i tävlingen inte uppgick till mer än cirka 150 valde ledningen att ställa in.

– Optimalt hade varit cirka 200 starter, och eventuellt skulle vi ha kunnat nöja oss om det hade varit lika många starter som i fjol (ca 170). Men som det såg ut nu, med inte ens 50 hästar till start valde vi att inte genomföra tävlingen, säger Anci Blomster, verksamhetsledare på Ålandstravet.

Vad tror du att det kan bero på?

– Det är lite sent på säsongen, många har säkert redan avslutat den och börjat tänka på vinterträningen.

I fjol anordnades den nationella hopptävlingen i augusti.

– Det är möjligt att vi går tillbaka till det datumet nästa år, alternativt att vi har tävlingen på försommaren. Anledningen till att vi valde september i år var att vi höll FM-tävlingar i dressyr i maj, vilket tog ganska mycket kraft. Vi ville vänta något med hopptävlingen och när vi kikade på den svenska och finska tävlingskalendern var det bara den här helgen som passade, och tyvärr blev det lite sent på året.

– Synd för våra åländska ryttare som missar en tävling på hemmaplan, och så är det ju en ekonomisk intäkt vi hade räknat med som faller bort.

Men sluttävlat på Åland för i år är det inte.

– Nej, vi funderar på att köra en lokal tävling nästa helg i stället. Och så har vi de populära Rosa- och Blåbandet-hoppningarna i oktober.

Oskar Magnusson