DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>LEKFULL TRÄNING Rangsbyeleverna Arne Tammi och Corinne Fredrickson har en annorlunda lektion.

Webb-TV: Starka barn i lekfull skola

Se tv-inslaget från Rangsby skola här – och läs mer om projektet i onsdagens Nyan.

ALLMÄNT. På hösten 2013 sjösatte Ålands idrott pilotprojektet Starka barn i samarbete med Rangsby skola. Året därpå startade verksamheten i Näfsby skola, och i år har även Lemlands skola ett Starka barn-program.

Anledningen till att Rangsby blev först ut stavas Tony Jansson.

Läraren gick tillsammans med Lena Eriksson en kurs i åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdomar på Bosön, och därefter började duon spåna på idéer på hur de skulle kunna implementera konceptet i skolan.

– Och nu kör vi en timme i veckan för årskurs ett och två. Vi lägger timmen i anslutning till skolan. De har egentligen slutat skolan för dagen, men i stället för fritids kör vi en Starka barn-timme så vi får ihop det med skolskjutsar på ett smidigt sätt, säger Tony Jansson när Nyan besöker Rangsby skola under ett aktivitetspass.

 

– Barnen får träning i form av lek. Allt som görs på den här timmen är att de genom lek tränar fysiska egenskaper. Man periodiserar träningen med olika inriktningar; styrka, koordination, rölighet och snabbhet och sen går man runt så under ett läsår, säger Lena Eriksson från Ålands idrott.

– Vi tycker att två gympalektioner i veckan i skolan är alldeles för lite, och därför vill vi ha Starka barn i anslutning till skolan så att vi når alla barn och inte bara de som redan idrottar.

 

1 KOMMENTAR

Comments are closed.