DELA

Idrott på schemat under skolornas egen idrottsdag

ALLMÄNT. Under tisdagen anordnades skolidrottsdagarna i Mariehamn.

Ungdomarna gjorde Idrottsparken, Islandia och Idrottsgården till sina egna arenor för att prova på allt från tennis och golf till ishockey och rugby.

”Prova på”-idrottsdagar för åländska skolungdomar har funnits under lång tid, men tisdagens prövningar var den nionde upplagan i nuvarande form. Ålands motionsförbund står för arrangemanget numera, efter att ha tagit över organiserandet från Ålands idrott.

Efter att tredje- och fjärdeklassarna haft sina idrottsdagar i våras, och femteklassarna i förra veckan, var det i går sjätteklassarnas tur i Mariehamn. Sammantaget rör det sig om drygt 300 idrottande skolungdomar som får chansen att bekanta sig med nya idrotter under en intensiv sportdag.

”Ovärderliga idrottsledare”

– Vi har god hjälp av föreningarna som ställer upp med ledare och gör reklam för sina idrotter. Och så har vi elever från Ålands lyceums idrottsklasser och de från Godby högstadiums idrottsprofil i årskurs nio. Utan dem skulle det inte gå att ha en sån här dag, så de är ovärderliga för oss, säger Mona-Lisa Wasström, verksamhetsledare på Motionsförbundet.

Att skolungdomar får testa på nya idrotter ger en god grund inför framtiden, menar Wasström.

– Många av dem hittar en sport under den här dagen som de sen vill börja med på riktigt. (om)