DELA

Ställs mot Sverige för första gången

FOTBOLL. Daniel Sjölund har aldrig spelat en landskamp mot Sverige. Men i dag kan det bli hans första på 21 landskamper.
– Det ska bli roligt. Speciellt eftersom matchen spelas i Stockholm och båda lagen nästan har ordinarie trupper. Jag tror på en riktigt, riktigt bra match, säger Daja.
Daniel Sjölund går in till dagens match med en tung säsong i benen. Djurgården ligger på en kvalplats i Allsvenskan, förlorade senast mot Hammarby med 0–1 och har under säsongen dessutom skakats av ett tränaravhopp.
För egen del säger Daja att han nu känner sig betydligt lättare i kroppen och att han dragit ner något på styrketräningen mellan de vanliga träningspassen. Helt enkelt för att spara energi till matcherna.
Och om han får spela i kväll på Råsunda så blir det faktiskt hans första A-landskamp någonsin mot Sverige. Men med sex år i Djurgården känner han väl till de flesta av spelarna i Sveriges trupp.
– Det är bara roligt att få möta alla de jag känner och att matchen dessutom är i Stockholm – där jag känner mig hemma – är riktigt roligt, säger Sjölund.


Spelat i Djurgården
Förstås känner han sina gamla Djurgårdskompisar allra bästa. Andreas Isaksson, Johan Elmander, Kim Källström och så Tobias Hysén som nu spelar i IFK Göteborg. Alla har de varit lagkamrater med Daja.
Men i dag ställs de öga mot öga.
– De är väldigt bra organiserade i sitt försvarsspel och har spelat på samma sätt i många, många år. Men jag tycker inte dagens svenska lag ser riktigt lika bra ut som för några år sedan, säger Daja.
Men både Finland och Sverige är inne i ett generationsskifte och bägge lagen har en handfull spelare var med sig från sommarens U21-EM. I Finland är till exempel både Tim Sparv och Tuomo Turunen intressanta namn.
– Det är väl lätt att tänka sig att de vill testa en hel del spelare. Samtidigt tror jag att de som kommer underifrån har stora möjligheter att slå sig in i truppen. Det är ganska självklart eftersom både Sverige och Finland var med i sommarens EM.


VM-kval väntar
Nyan pratade med Sjölund i går och då var ännu ingen laguttagning klar. Och eftersom laget bara tränat lätt sedan samlingen hade han heller inte fått några indikationer på om han finns med i dagens startelva eller inte.
Men att Daja ser fram emot matchen råder det inga som helst tvivel om.
– Jag tror det kommer att bli en välspelad match där båda lagen vill gå framåt. Samtidigt har både vi och Sverige ganska bra struktur bakåt, men jag tror absolut att det kan öppna upp sig under matchen, säger han.
Efter dagens match väntar så sluttampen av VM-kvalet för såväl Finland som för Sverige. Bägge lagen ligger ganska risigt till och måste i stort sett vinna sina återstående matcher för att ens ha en chans att ta sig vidare till Sydafrika.


Tufft läge
Finland ligger för närvarande trea i sin grupp bakom ledande Tyskland och tvåan Ryssland. Det är fem poäng upp till Ryssland och endast gruppsegraren går direkt till VM.
För Finland väntar först och främst Azerbajdzjan på bortaplan den 5 september.
– Det finns inga lätta matcher och alla länder är ganska bra på att lägga upp en bra taktiskt försvarsplan. Oftast är det så att om man bara får hål på dem så rinner det i väg, men det är aldrig lätt att få in det första målet, säger Sjölund.
Dagens match mot Sverige börjar 21.00 finsk tid.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax