DELA

Spelarnas ultimatum tvingade bort Dahlin

FOTBOLL. Det stod till slut mellan Robert Dahlin och spelartruppen. Enligt uppgifter till Nyan ska nämligen Åland Uniteds spelartrupp ställt ett ultimatum till styrelsen – antingen måste Dahlin bort eller så väljer vi att inte förlänga våra kontrakt.
– Jag kommenterar inga detaljer, säger Åland Uniteds ordförande Bo-Erik Sandell.

Åland Uniteds tränare Robert Dahlin får inte fortsatt förtroende i klubben efter den här säsongen. Detta trots att laget leder Damligan överlägset med 14 segrar på lika många matcher.
– Det har ingenting med framgångarna den här säsongen att göra. Framgångarna är till stor del Robbans förtjänst och han ska få slutföra den här säsongen. Men han har ett utgående kontrakt och vi ville i god tid börja se på framtiden. Vi har därför gjort bedömningen att det här är det bästa beslutet, även om det inte var något lätt beslut, säger Bo-Erik Sandell.
Men uppgifter till Nyan säger någonting helt annat om situationen. Uniteds spelartrupp ska mer eller mindre ha pressat styrelsen att inte skriva något nytt kontrakt med Dahlin genom att hota att inte förlänga sina kontrakt om han stannar.
Anledningen ska vara ett utbrett missnöje med hans ledarstil.


Dementerar inte
Men Bo-Erik Sandell vill inte kommentera några som helst detaljer kring beslutet och när Nyan frågar honom om spelarnas ultimatum till styrelsen lämnar han ett kort svar.
– Jag kommenterar inga detaljer.
Men om jag skriver att så är fallet, har jag fel då?
– Inga kommenterar.
Kan du dementera uppgifterna?
– Vi har sagt att vi inte ska kommentera några detaljer.
Det kan ju vara rätt så bra att dementera uppgifterna om de är felaktiga?
– Det är fortfarande samma svar, säger Sandell.


Ingen schism
Vad säger du till alla supportrar som tycker beslutet är konstigt med tanke på årets fantastiska säsong?
– Jag har förståelse för det, om man ser till den här säsongen. Men styrelsen tänker inte gå ut till media med vad som ligger bakom det beslut som vi tagit. Men vi har tagit det utifrån de fakta och de förutsättningar vi haft under säsongen.
Du säger att det finns saker som inte ska ut i media, finns det en schism inom klubben?
– Det har jag inga kommenterare till.
Men vad är det för saker som ligger bakom beslutet och som du inte vill ska ut i media?
– Vi vill överhuvudtaget inte diskutera några detaljer. Men, nej, det finns ingen schism mellan Robert och styrelsen.


Inget nytt namn
I nuläget är det inte klart med någon ersättare till Robert Dahlin men Sandell säger att klubben följer upp olika spår och idéer men att det är alldeles för tidigt med att gå ut med några namn.
Hur tror du det kommer påverka laget nu när det är klart att Dahlin inte fortsätter nästa säsong?
– Vi har en proffsig trupp och vi har proffsiga tränare som fullföljer sina uppgifter den här säsongen. Det är klart det kan påverka lite men inte på något avgörande sätt, säger Sandell.

Väntar med kommentarer
Robert Dahlin vill inte kommentera styrelsens beslut och fokuserar istället på att slutföra årets säsong på bästa möjliga sätt.
– Det jag påbörjade i januari tillsammans med (Mikael) Virta vill jag slutföra på absolut bästa möjliga sätt oavsett vad som hänt. Sedan har jag ett kontrakt till den sista oktober och varken från min eller klubbens sida har vi pratat om att förlänga det. Vi kör den här säsongen och något annat vill jag inte kommentar just nu, säger han.
Däremot säger Dahlin att han till hösten kan kommentera styrelsen beslut.
– Jag kommenterar allt efter säsongen med respekt för samtliga och det har inte funnits några andra förutsättningar än den sista oktober. Men jag ska kommentera när säsongen är slut.
Vad säger du om Nyans uppgifter att spelartruppen ställt ett ultimatum till styrelsen där de vill ha bort dig?
– Jag har inga kommentarer om det som varit utan det enda jag vill säga är att jag kommenterar när allt är slut.
Hur kommer nu det här att påverka laget?
– Jag tror att alla är införstådda med förutsättningarna i den här branschen. Det är här och nu och man är inte bättre än sin senaste träning och sin senaste match. Alla jobbar för att vara bra till helgerna och jag kan inte se att det skulle bli någon skillnad på lagets prestationer – det är samma spelare och samma tränare.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax