DELA

Skottland nästa för Sjölund

FOTBOLL. Annica Sjölund känner att hon är på gång i landslaget. Efter tuffa landskamper mot USA och Norge ska hon se till att spelet fungerar mot Skottland i dag och på lördag.
Landskamperna i veckan blir ett bra bevis på var både hon och Finland står.
Det är lite knappt två år kvar. EM i Finland avgörs i augusti 2009. Samma år fyller Åland Uniteds anfallare Annica Sjölund 24 år. En perfekt ålder för ett internationellt genombrott.
Fram tills dess är det vanliga landskamper som väntar. Som värdnation är Finland nämligen direktkvalificerad. I dag och på lördag väntar Skottland som motståndare.
Ett lag som på pappret ser mycket enklare ut än USA, Norge och Kina. De tre lag som Finland senast mött och gjort riktigt bra matcher emot.
– Jag tycker att vi ska vinna över Skottland. Jag säger inte att det blir lätt, men nog borde vi vinna, säger Annica Sjölund.

Spela eget spel
Både för Sjölund och Finland gäller det att få igång passningsspelet för att därmed klara av att spela mer offensivt. Det är också så Sjölund vill att Finland ska spela mot Skottland.
– Vi ska hålla igång vårt eget spel och få ut bollarna på kanterna, säger hon. Och så ska vi försöka spela längs marken.
Landslaget samlades i måndags och har tränat varje dag fram till match. För Sjölunds del har det känts bra även om hon kände sig lite trött på tisdagsträningen. Men hon tycker hela truppen ser bra ut på träning och hon siktar givetvis på en plats i startelvan.
– Det har känts helt ok och det har varit ganska avspänt. Om det blir så att jag får spela blir det nog som offensiv mittfältare. Men jag har också spelat längst upp. Men det har bara varit för att vi haft ont om folk.

Vill mer
Efter tisdagens träningen var det dags att gå igenom matchen mot USA från i somras. Samma USA som på torsdag möter Brasilien i VM-semifinal. Skottland är ett helt annat motstånd och så är även ambitionerna för Sjölunds del.
– Just nu gäller det att få igång spelet ordentligt. Att bli mer stabil och få en högre lägsta nivå.
Samtidigt känner hon att hon utvecklas vid varje landslagssamling och att det är mycket som är annorlunda jämfört med på Åland.
– Det är stor skillnad på träning och ett helt annat tempo, säger hon. Jag kan nog mycket bättre än det jag presterat hittills.
Matchen i dag börjar 19.00 och på lördag är det avspark 17.00 på Olympiastadion i Helsingfors.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax