DELA

Ska vara tillbaka mot TamU

FOTBOLL. Röntgenbilderna visade på en ytlig bristning i framlåret. Läkarens prognos säger fyra veckors rehabilitering. Mika Niskala är mest glad över att det rör sig om en lindrig skada.
– Jag anade något sådant här men det fanns ändå i bakhuvudet att det kunde vara värre, säger han. Men det blev som jag hoppades på och som jag trodde.
Vi pratar om ungefär en månads frånvaro för Mika Niskala. Det betyder att han definitivt är borta från IFK Mariehamns kommande två matcher för att sedan satsa på en comeback mot Tampere United den 12 september.
Beskedet fick Niskala sent i onsdags av IFK:s läkare Erkki Venäläinen efter en magnetröntgen i Åbo.
– Enligt Erkki så brukar det normalt handla om fyra veckor. Men sedan är det inget som säger att det blir så i mitt fall. Det kan ta kortare tid och det kan ta längre tid, säger Niskala.


Tidigare i baklåret
Det rör sig alltså om en ytlig bristning högt upp i framlåret på vänster ben. Niskala har även tidigare besvärats av bristningar men då har det handlat om baksidan av låret.
– Det känns ändå lite likadant som förra året. Det handlar om samma tid på säsongen och det är lika lång tid som jag är borta.
Vad drar du för slutsats av det?
– Inte någon alls, det här är en ny skada, säger Niskala.
Skadan uppstod i söndags mot RoPS och Niskala tvingades utgå redan efter elva minuter. I den andra halvleken kom han ut till avbytarbåset i kryckor men i dag kan han gå obehindrat och har redan påbörjat lite lätt cykelträning.


Viktig seger
Det kanske mest intressanta nu är hur IFK ska formera sitt mittfält mot MyPa och TPS. Den som var på WHA i söndags såg ganska snabbt att det blev lite hönsgård i mitten när Niskala hoppade av.
– Det blir lätt rörigt när man ändrar tidigt i matchen och det blir några som får spela på ovana positioner. Vi råkade ut för något liknande när vi spelade mot TPS borta och Paulus (Arajuuri) knockades efter en halv minut – det drabbade hela laget, säger Niskala.
Enligt Pekka Lyyski är Johan Carlsson och Marcus Olofsson det mest naturliga alternativet på det centrala mittfältet men han öppnar även upp för Dmytro Voloshyn som är en väldigt duktig passningsspelare.
– Det gäller att fortsätta med ett disciplinerat försvarsspel och att hitta positionerna så att vi kan få tryck i anfallsspelet. Men vi har tydliga direktiv om hur vi ska spela, säger Niskala.
Hur kommer det gå på mittfältet nu när du är borta då?
– Äh, de sköter det nog bra där, säger han och skrattar.


Tillbaka mot TamU
Efter 18 omgångar har IFK bara fem poäng upp till HJK och TPS som toppar Tipsligan på 34 poäng. Just TPS kommer till WHA nästa omgång och nu på söndag är det tabelltian MyPa som väntar. Och en viss Antti Kuismala.
– De är skickliga men har varit lite upp och ner och man vet inte riktigt var man har dem. Hemma blev det 0–0 och de hade Kuismala i mål som räddade dem. Jag tycker vi var närmast en seger även om de hade någon chans i slutet.
Sedan väntar alltså även TPS den 22 augusti innan Tipsligan tar ett tre veckor långt uppehåll. För Niskala, däremot, väntar istället en och annan timme på träningscykeln innan han förhoppningsvis är tillbaka mot Tampere United i september.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax