DELA

Sista uppladdningen inför VM

STYRKELYFT. På lördag reser Kenneth ”Kenta” Sandvik och Marcela Sandvik till New Delhi i Indien för att tävla i VM i styrkelyft.
Nya Åland följde paret under ett av de sista träningspassen inför mästerskapet.

%20


Det är måndag kväll och i Idrottsgårdens gym tränar Kenneth och Marcela hårt inför nästa veckas VM. I dag är det bänkpress som står på schemat, och Marcela berättar att just det är hennes favoritmoment.
– Jag hoppas att jag ska ta mer än 115 kilo i bänkpress. Det borde kunna räcka till silvermedalj i det momentet. Det finns en rysk tjej som klarat 120 kilo, jag har 110 kilo och så finns det en finsk tjej som klarat 95, så där borde jag kunna ta en medalj.
Kenta däremot har inga förhoppningar om att slå sitt tävlingsrekord i bänkpress.
– Jag har ett tävlingspers på 345 kilo och jag har ingen chans att slå det i dag, kan jag ta 305 kilo får jag vara nöjd. Jag är lite för lätt för de riktigt stora vikterna, jag är ändå 20 kilo lättare i dag än när jag var som tyngst och det tar på resultaten, säger han.

Korsryggsproblem
Både Kenta och Marcela säger att uppladdningen inför VM går riktigt bra.
– Att hålla sig skadefri är det viktigaste, gör man det är man långt på väg och jag har klarat mig ganska bra på sista tiden, säger Kenta.
Marcela oroas dock av sin korsrygg.
– Jag drog 145 kilo på en klubbtävling för en månad sedan men då hade jag lite ont i korsryggen, men kan hända att det känns bättre på VM. Korsryggen påverkar nog mer psykiskt än något annat, när man går till stången och tänker att kanske det kommer att göra ont när man lyfter.
Hindrar det dig från att köra för fullt under tävlingen?
– Nej sedan på tävling ger man allt. Går det inte så går det inte.

Provat ut skjortor
I samband med måndagens träning prövade Kenta och Marcela ut nya bänkpresskjortor, och paret säger att de hittat varsin som passar riktigt bra.
– Förut har jag bänkat med min fem år gamla bänkskjorta som jag tävlade med i 48 kilosklassen. Jag provade säkert 10 till 15 nya skjortor men nu har jag äntligen hittat en som passar, säger Marcela.
Att skjortans passform är viktig är det inget snack om.
– Bara en sådan sak kan innebära att man tar tio kilo mer eller mindre så det är väldigt avgörande att skjortan passar. Jag har hittat en som är ganska bra, den var åtminstone bättre än den jag hade på klubbtävlingen sist, säger Kenta.

400 kilo för brons
På tisdag inleder Marcela sitt tävlande i Indien och hon sticker inte under stol med att hon siktar på medaljerna.
– Jag skulle väldigt gärna ha en totalmedalj från VM i styrkelyft, styrkelyft för mig är större än bänkpress.
På klubbtävlingen senast tog Marcela 155 kilo i knäböj, 115 kilo i bänkpress och 145 kilo i marklyft. Upprepar hon den bedriften borde åtminstone bronset vara inom räckhåll.
– Då tog jag totalt 415 kilo och kanske det räcker med 400 totalt för bronset. De fyra bästa i viktklassen har tackat nej till VM för att istället vara med i World Game, så kanske finns det en liten chans att det blir brons för mig.

Realistisk chans
För Kenta blir det troligtvis svårare att knipa en VM-medalj. Han tävlar i 125 kilosklassen och motståndet där är riktigt tufft.
– Det är inte riktigt i mina händer, det hänger mer på om de andra misslyckas, säger han.
Kenta har ännu ingen medalj från VM i styrkelyft. Från EM har han däremot en medalj av varje valör.
– Det skulle vara skönt att åtmistone kunna lasta på det som krävs för att ta medalj, men om alla har en bra dag kan medaljerna bli dyra. Det kan bli så att man måste ta 1050 totalt för medalj och det klarar jag inte.
På klubbtävlingen senast lyfte Kenta totalt 1002,5 kilo. Han säger dock att det resultatet kan förbättras rejält.
– I marklyft tog jag 317,5 kilo vilket var personligt rekord, men i knäböj och bänkpress finns mer att ge. Jag har en förhoppning om att lyfta 1020 kilo totalt. Det ska inte räcka till medalj men man kan ju alltid hoppas. Allt kan ju hända, särskilt nu när VM går i Indien. Folk kan få problem med magen och det är varmt och jobbigt för oss tjockisar, så vi får se hur det går.

MALIN LUNDBERG/MARIA NYKVIST

sport@nyan.ax