DELA

Sista bortamatchen för United

FOTBOLL. Storförlust senast mot HJK. Match på lördag mot formstarka Kuusysi. Men Åland United är samtidigt bara en seger från att säkra kontraktet i Damligan.
– Vi har pratat om inställning och attityd och varför vi håller på med fotboll. Vi har rensat efter HJK-matchen och hoppas det blir bättre den här gången, säger lagets tränare Robert Dahlin.
Senast United mötte Kuusysi var i början av juli och då blev det förlust på hemmaplan med 1–3. Verkligen en snöplig förlust eftersom Kuusysi då inte bara låg under United i tabellen utan dessutom åkte på en utvisning i matchens inledning.
Men efter segern på Åland har Lahtis-laget varit något av säsongens raket i Damligan. Kuusysi kommer till spel med fem raka vinster och 20–9 i målskillnad.
– De har gått bra på hösten och senhösten och även gått vidare i cupen. De har verkligen trummat på och hittat sitt spel och sina positioner. Men sedan släpper de in flest mål i ligan och är starka framåt men inte bakåt, säger Dahlin.
Kuusysi ligger för närvarande på en femteplats i ligan med 55 insläppta mål och 26 poäng. Åland United ligger på plats åtta med 21 poäng. Seger mot Kuusysi innebär att United definitivt slipper kvala för att hålla sig kvar i ligan.
– Vi ska spela tight bakåt och vara rädda om nollan och försöka sätta de chanser vi får framåt, säger Dahlin.
TiPS, som nu ligger på kvalplats med 18 poäng, möter trean KMF Kuopio och om de tappar poäng i den matchen får de svårt att gå om United i tabellen eftersom de har betydligt sämre målskillnad.
Mycket talar alltså för att United, med två matcher kvar att spela, kan säkra en plats i Damligan till nästa säsong. Det enda orosmolnet är väl egentligen att mittbacken Eveliina Kohvakka är sjuk och inte kommer till spel under lördagen.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax