DELA
Foto: Jonas Edsvik

Siktet inställt på Silverstone

MOTORSPORT. Det blev aldrig någon start i Formel Ford-festivalen på Brands Hatch-banan för Sami Fagerström.
Nu siktar ålänningen istället på Walter Hayes Trophy på Silverstone.
– Där kommer alla de bästa formel ford-förarna att finnas på plats, säger teamchefen Reima Söderman.

Som Nya Åland tidigare skrivit skulle Sami Fagerström den gångna helgen ha tävlat i den klassiska Formel Ford-festivalen på Brands Hatch-banan i England. Så blev det inte, berättar teamchefen Reima Söderman.
– Det strulade mycket för oss och slutligen fanns det inte ens lediga träningstider, vilket skulle ha inneburit att Samis första framträdande på banan hade varit i själva tävlingen. Och med ett sådant upplägg hade han inte haft en chans. Han hade inte gjort sig själv rättvisa, säger Reima Söderman.
Nu är siktet i stället inställt på Walter Hayes Trophy, som avgörs 5–6 november på klassiska Silverstone. Banan i Silverstone är belägen mellan London och Birmingham och det var på den som världens första VM-lopp i formel 1, Storbrittaniens Grand Prix, avgjordes år 1950.
– Walter Hayes Trophy är en större tävling än Formel Ford-festivalen på Brands Hatch. Till Silverstone kommer alla de bästa formel ford-förarna och då är det upp till Sami att visa vad han går för, säger Reima Söderman, som under onsdagen varit i kontakt med tävlingsledningen för Walter Hayes Trophy:
– Vi har ännu inte fått ett officiellt godkännande från tävlingsledningen att Sami kan tävla där men det kommer vi att få. Det är jag säker på.

Öppnar för ytterligare tävlingar

Walter Hayes Trophy benämns som den säsongsavslutande tävlingen för brittisk banracing. Men för Sami Fagerström, som ännu inte ens påbörjat sin säsong, behöver Walter Hayes Trophy inte fungera som någon säsongsavslutning.
– Min tanke är att han ska tävla även efter Walter Hayes Trophy. Det arrangeras formel ford-tävlingar i England nästan hela vintern förutom ett litet uppehåll i februari. Men det är upp till Sami om han vill det. Jag kan inte tvinga honom utan han måste själv visa att han har intresset och viljan att göra det, säger Reima Söderman avslutningsvis.