DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Nu är man fast i kartingen”

MOTORSPORT. För första gången på drygt ett decennium har Åland ett karting-ÅM värt namnet.

Den gångna helgen gick serien i mål – med initiativtagaren som vinnare.

– Inget jag hade förväntat mig, men det viktigaste är att sporten vaknat till liv igen, säger David Boman.
Årets ÅM-serie i karting har avgjorts över fem deltävlingar där förarna har fått räkna bort sitt sämsta resultat.

I lördags gick serien i mål där juniorklassen vanns av David Finnäs och den kombinerade klassen 100cc/125 cc (utan växlar) av Robin Andersson.

I den tyngsta klassen – KZ2 – för sexväxlade 125-kubikare höll David Boman undan för jagande Sami Fagerström och Kenneth Finnäs, och tog hem ÅM-titeln. Tillsammans med Sami Fagerströms pappa Claes-Göran ”Clabbe” Fagerström är Boman upphovsman till att Åland ånyo har en kartingserie värd namnet.

– Det var inte riktigt vad jag hade förväntat mig att jag skulle vinna. Sami Fagerström kör ju formulabilar vanligtvis och Kenneth har kört mycket förr om åren, så det var inte det lättaste motståndet. Men jag brukar säga skam den som ger sig, jag köpte kartingbil i fjol och har nött på sen dess, säger David Boman.

När han i fjol tröttnade på motocross och valde att köpa kartingbil hade han dålig koll på hur intresset såg ut för sporten på Åland.

– Allt vi visste var att åtminstone tre förare var sugna på att börja tävla, men mitt i allt blev vi 12-13 förare på första tävlingen och runt 70 personer i publiken. Nu hoppas vi att det fortsätter så här även nästa år, säger David Boman.

Läs mer i tisdagens Nyan