DELA
Foto: PRIVAT

Sami Fagerström imponerade på Silverstone

MOTORSPORT. 120 förare kom till start i formel ford-tävlingen Walter Hayes Trophy på klassiska Silverstone i England.
Sami Fagerström missade semifinal men tog sig till den så kallade ”sista chansen”.
– Med tanke på förutsättningarna är jag väldigt nöjd, säger han.

120 förare deltog i Walter Hayes Trophy. Förarna delades upp i sex olika försöksheat där de nio främsta ur varje kvalificerade sig för semifinal. Sami Fagerström kvalade in som 16:e i sitt heat och slutade sedan som 12:a. Ingen semifinalplats men väl en plats i ”last chance-race”, en så kallad sista chansen-tävling.
Sami Fagerström lyckades inte ta sig vidare från sista chansen-tävligen men fick slutligen köra en inofficiell B-final där han placerade sig som 13:e.
– Jag är faktiskt riktigt nöjd med min helg. I två av mina race placerade jag mig på startfältets över halva och det är inte fy skam med tanke på mina förutsättningar, säger han.
Ja, förutsättningarna, som Sami Fagerström nämner, kunde verkligen ha varit bättre. Inför tävlingarna fick den åländska föraren– av olika anledningar – bara träna i 25 minuter.
– Summa summarum måste jag säga att Sami verkligen imponerade. Att köra så bra som han gjorde med tanke på hur lite han hunnit träna är starkt, säger teamchef Reima Söderman, som är en av personerna som Sami Fagerström samarbetar med.

”Sitter på utvecklingspotential”

Reima Söderman har genom åren besökt de engelska motorbanorna med flertalet finska adepter. Ändå lovordar han Sami Fagerström lite extra.
– Jag känner många i England och har, som sagt, varit över med flera förare tidigare. Samis prestationer gick inte obemärkt förbi och de flesta formel ford-människorna på plats var intresserade av att veta mera om honom.

Jasså, varför då?

– I motorsport handlar det inte bara om att vinna utan om att visa potential. Sami körde jämnt och bra mot flera av de allra bästa och då måste vi komma ihåg att Sami knappt tränat och inte alls tävlat. Han sitter på mycket utvecklingspotential. Det är jag säker på.

Vill satsa helhjärtat

Reima Söderman ser gärna att Sami Fagerström satsar helhjärtat på motorsporten inkommande vår.
– Min tanke är i alla fall att Sami ska få testa på att köra formel 4 under våren och sedan, om det går bra, tävla så mycket som möjligt under några månader. Ska man lyckas måste man satsa helhjärtat över tid. Då räcker det inte med att åka över på någon sporadisk tävling här och där, säger Reima Söderman.
Sami Fagerström är själv också intresserad av att satsa helhjärtat.
– Men det är pengarna som styr. Är det ekonomiskt möjligt för mig att satsa så vill jag göra det, säger han.
Om det då blir inom formel ford eller formel 4 återstår att se.
– Visst skulle jag helst köra formel 4, men det är avsevärt mycket dyrare än vad formel ford är. Vi får se helt enkelt.