DELA

Rejäla rekordslakter på ÅKK-tävling

KRAFTSPORT. Marcela Sandvik (bilden), Sandra Lönn och Emil Sundberg satte alla nya SFI-rekord under en klubbtävling i helgen.
Dessutom slog Kenneth Sandvik till med nytt personligt rekord i marklyft.
Fem lyftare kom till start när Ålands kraftsportsklubb (ÅKK) ordnade klubbtävling i lördags. För Marcela och Kenneth Sandvik var tävlingen en chans att testa formen och utrustningen inför VM i styrkelyft som går i Indien i början av november, och resultaten de presterade visade att formen är god.
Marcela Sandvik deltog i damernas 56 kilos klass. Hon inledde med att sätta alla sina tre knäböj och med 155 kilo lastat i sista lyftet satte hon nytt personbästa samt nytt SFI rekord i klassen. Även i bänkpress blev det personligt- och nytt SFI-rekord då hon gjorde 115 kilo i andra lyftet, ett lyft som även räckte till den högsta Wilks-poängen för damernas bänkpress i Finland under 2009.
Marcela Sandvik avslutade sedan sin serie med att dra 145 kilo i marklyft vilket gav totalt 415 kilo, också det nytt personbästa och nytt SFI rekord.
Kenneth Sandvik inledde tävlandet i 125 kilosklassen med att i sitt andra lyft ta 390 kilo i knäböj. I bänken pressade han som mest upp 295 kilo i tredje lyftet. I marklyft inledde han på 290 kilo vartefter han satsade på att försöka få ihop 1002,5 kilo totalt vilket skulle ge årets bästa herr Wilkspoäng i Finland. Stången lastades med vikter på totalt 317,5 kilo och när Sandvik satte det lyftet var det även en putsning av hans personliga rekord.

Putsade rejält
Även Sandra Lönn och Emil Sundberg satte nya rekord under tävlingen. Lönn tävlade i damernas 90 kilos klass och för henne blev det nytt personbästa och nytt SFI rekord i knäböj med ett lyft på 160 kilo, nytt SFI rekord i bänkpress med ett lyft på 195 kilo och ett nytt personligt rekord i marklyft med ett lyft på 165 kilo. Totalt slutade hon på 520 kilo vilket även det är nytt personbästa och SFI-rekord.
I 125 kilos klassen putsade Sundberg sina egna åländska rekord rejält. I knäböj satte han alla sina tre lyft med 305 kilo, vilket innebar en 25 kilos putsning av det tidigare rekordet. I bänkpress satte han 210 kilo i sista lyftet, en putsning av rekordet med 30 kilo och även nytt SFI rekord i klassen. I det avslutande marklyftet drog han 285 kilo vilket innebar att det tidigare åländska rekordet fick stryka på foten med hela 70 kilo.

MALIN LUNDBERG