DELA

Operation Stoppa Litmanen

FOTBOLL. Antingen får han en kapsyl i ögat eller så avgör han matchen. Och egentligen är det väl ingen som vet i förväg om han överhuvudtaget ska spela.
Men Johan Carlsson vet i alla fall hur IFK Mariehamn ska stoppa honom på söndag. Givetvis handlar det om Jari Litmanen.
– Han får inte tycka fotboll är roligt, säger Carlsson. Tycker han fotboll är roligt på Lahden Stadion så är det dåligt.
Det räcker med en frispark. Eller att han får fritt spelfält precis utanför straffområdet. Direkt blir det en målchans. Jari Litmanen är inte precis snabb men å andra sidan har det aldrig varit hans styrka. Det handlar istället om hans fantastiska blick för spelet.
– Nog tror jag om Litmanen spelar att vi ägnar honom mycket uppmärksamhet. Man brukar säga att man inte bryr sig om en spelare utan om kollektivet men den här gången är det extra, säger Johan Carlsson.
Det kan det bli så att Carlsson står öga mot öga med Litmanen på söndag. IFK:s kanske mest hårdföre spelare borde vara en perfekt lösning för Pekka Lyyski om IFK vill punktmarkera Litmanen. Blir de så är taktiken klar från Carlssons sida.
– Jag är en sån spelare att jag går hårt in oavsett om det är Jari eller inte. Men nog skulle jag spela extra hårt och spela på gränsen för att ta bort honom. Man måste nog göra det, säger Carlsson.

Oslagbara meriter
Sedan Litmanen kom tillbaka till Tipsligan har det blivit tre mål på fyra matcher för honom. Men det är så klart inte den statistiken som är den mest respektingivande med honom.
Istället handlar det om hans insatser i framförallt Ajax där han bland annat vann skytteligan säsongen 1993-1994. Samma år valdes han dessutom till årets spelare i den holländska ligan.
I det finska landslaget har det blivit 116 landskamper och 30 mål sedan debuten mot Trinidad och Tobago 1989. Då var han endast 18 år och spelade bara i 20 minuter. Det första landslagsmålet kom två år senare när Finland slog Malta med 2–0 i EM-kvalet.
– Det säger något att han alltid är uttagen i landslaget oavsett i vilket skick han är i, säger Carlsson.

In i närkamperna
Respekten finns givetvis där. Det är ingen som tvivlar på att Jari Litmanen fortfarande är en riktigt bra fotbollsspelare. Men det handlar inte om någon överdriven respekt. Enligt Carlsson kanske det snarare är mer inspirerande än skrämmande att möta Litmanen.
– Om Litmanen spelar vet man att han varit en av Europas bästa fotbollsspelare men under matchen har man en uppgift att göra bra ifrån sig. Det ska vara roligt att möta honom men det ska vara roligt på rätt sätt och inte att han gör 3-4 mål.
Men då måste man givetvis stoppa honom. Och det bästa sättet är förmodligen att utnyttja Litmanens kanske största svaghet. Närkampspelet.
– Han är van vid att inte hamna i några närkamper och jag vet inte om jag någonsin sett honom i en närkamp. Det gäller att hela tiden ligga nära gränsen. Men det gäller för övriga spelare också, säger Carlsson.
Själva matchen då? Jo den spelas i Lahtis på söndag och avspark är 18.30. Med eller utan Jari Litmanen.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax