DELA

Nu uppfyller IFK alla licenskrav

FOTBOLL. Samtliga ligalag fick sina licenser godkända vid ett möte i måndags. Fyra föreningar fick dispens gällande de fysiska förhållanden vid arenan. IFK Mariehamns ansökan blev dock godkänd på alla punkter.
Finlands Bollförbund godkände i måndags samtliga ligalags licenser för säsongen 2007. Fyra av 14 lag spelar dock med dispens vad gäller de fysiska förhållanden vid arenan. De lagen är: FC Honka, VPS samt bägge nykomlingarna FC Viikingit och AC Oulu. IFK Mariehamns ansökan blev alltså i år godkänd på alla punkter.
– De senaste årens stora projektet med byggandet och färdigställandet av WHA-arenan gör att hemmaarenan nu uppfyller de nu gällande kraven för licensen, skriver Mikael Granskog i ett pressutskick.

Lönerna ökar
IFK Mariehamns fotbollssektions budget 2007 uppgår till 1.170.000 euro. Budgeten för klubbens ligalag är 781.000 euro vilket är en ökning med 12,5 procent jämfört med förra säsongen.
Den starkaste ökningen på kostnadssidan under de tre säsonger som IFK spelat ligafotboll är spelar- och tränarkostnader. I år uppgår de kostnaderna till 452.000 euro. En ökning med 25 procent från säsongen 2006 och en ökning med hela 173 procent jämfört med debutåret 2005.
För att kunna bibehålla och utveckla ligaverksamheten beräknar klubben att intäkterna på 1-2 års sikt måste komma upp på en nivå över 900.000 euro.
– Där finns det två viktiga tyngdpunktsområden, dels en ökning av sponsorintäkterna och dels utnyttjandet av den nya arenan WHA fullt ut. Det gäller att utveckla och erbjuda intressanta biljett- & VIP-paket kring fotbollsmatcherna vilket attraherar en publik som bidrar till ökad försäljning på arenan.

2.000 i snitt
IFK:s publiksnitt förra säsongen var 1.838 personer. Publikmässigt siktar IFK på att nå ett snitt på 2.000 åskådare per match 2007.
– IFK:s målsättningar säsongen 2007 är att komma bland de 4-8 bästa lagen i Finland.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax