DELA

Nu har vintern nått Germundö

Just nu är arbetet i Germundö Alpin i full gång med att få liftarna i rullning. Med lite tur kan allmänheten plocka fram pjäxor och pulkor lagom till helgen.
I dagsläget har snökanonerna i Germundö körts i fem dygn. Hittills har man dock haft problem med att få snön att fastna i backen på grund av den nordvästliga vind som fläktar tvärs över området.
De 7.000 kubikmeter snö som behövs för att göra nedfarten åkbar kommer inte på plats av bara farten.
– Vi hoppas på lite lugnare väder, som det är nu blåser allt till skogs, rapporterar ordförande Geir Lundberg.
För att prepareringen ska smaka mer än den kostar behövs dessutom en temperatur på omkring 5–6 minusgrader, så ytterligare någon grad under nollstrecket vore välkommen till Saltviksbacken.
Men huruvida Germundö hinner slå upp portarna på lördag hänger inte bara på vädergudarna. Ett elektroniskt fel har gjort att pistmaskinen varit oanvändbar. Det finns dock en reservplan om de tekniska problemen fortsätter.
– Vi får låna en från Sverige i nödfall, försäkrar Lundberg.

Hemsida
I fredags öppnade Germundö en pinfärsk hemsida som ska göra det lättare för allmänheten att få reda på nyheter och information. På home.aland.net/germundo.alpin kommer alltifrån öppettider, liftkortspriser och vägbeskrivning till backen att finnas.
En annan nyhet för i år som är på gång är att det kommer att lottas ut ett par juniorskidor bland deltagarna i varje tävling.
– Vi satsar på juniorerna i år, vi äldre får åka bara för att det är roligt, skojar Lundberg som hälsar att all hjälp med arbetet i backen är välkommen.
Senaste säsong varade ända tills den 1 april, och Germundö var mycket välbesökt ifjol. Och intresset verkar hålla i sig.
– Redan nu ringer folk och frågar om vi har öppet, berättar Geir Lundberg, som tillägger att det ännu återstår mycket jobb innan man kan tuta och köra.
– Om man vill hjälpa till med vårt arbete är jag väldigt tacksam, det är bara att höra av sig till mig, meddelar Lundberg.

ISAC BOMAN

sport@nyan.ax