DELA

Mästaren i segling ska koras

SEGLING. Nu ska det avgöras. Vem som är Finlands bästa seglare. Det handlar om Champion of Champions som seglas utanför Björkholmen i Helsingfors. Åland har tre lag med och i ett av dem ingår Mathias Dahlman.
– Jag tycker det är en trevlig avslutning på säsongen, säger han.
Konceptet är helt nytt. Alla som vunnit ett finskt mästerskap i segling är inbjudna till Champion of Champions och det är allt som allt 15 klasser som kommer till start. Samtidigt som de tävlar om äran ligger det 5.000 euro i prispotten där 2.000 går till segraren.
– Det är en liten extra krydda, säger Mathias Dahlman. Men framförallt ska det bli trevligt att segla mot andra finska mästare som jag inte mött förut.
För det är liksom det som är hela grejen. Alla finska mästare mot varandra i J80-båtar och fyramannalag. Mathias Dahlman är inbjuden efter sitt FM-guld i Star som han vann i början av september tillsammans med Erkki ”Eki” Heinonen.


Helt ny erfarenhet
Till Champion of Champions har Dahlman varit tvungen att hitta en helt ny besättning och den här gången med sammanlagt fyra personer. En av dem är Markus Mannström medan de övriga två ännu inte är riktigt klara.
– Det känns som det är lite negativt i förberedelserna, säger Dahlman. Tyvärr blir det så att vi måste segla med någon som vi inte seglat med förut.
Vilket kanske i sig kan vara positivt. Inte minst är Dahlman själv ett levande exempel på det sedan han tog EM-silver i 5.5 som inhoppare. Samtidigt är det en helt ny erfarenhet med J80-båtar för Dahlman.
– Vi har en liten träningstid i morgon (läs fredag) men jag har aldrig seglat en J80 och vi får hoppas att de andra i tävlingen inte heller gjort det. Om ingen har seglat förut är det sak samma och egentligen handlar det då bara om vem som hittar snabbast i båten, säger han.


Matchracing avgör allt
Seglingarna börjar på lördag med kval och sedan blir det semifinaler och finaler på söndag. Då handlar det om matchracing med direkt utslagning. Något som Dahlman inte seglat sedan 1990-talet.
– Jag skulle säga att vi inte har någon målsättning alls. Vi ska göra vårt bästa och hoppas på att vi går så långt som möjligt. Några av dem har jag mött och de är duktiga seglare och de andra är säkert också duktiga seglare, säger Dahlman.
Två tuffa motståndare blir definitivt de övriga ålänningarna Henrik Dahlman och Daniel Mattsson som vanligtvis seglar i drak- respektive 606-klassen.
I Henriks lag återfinns Guy Dannström, Thomas Knudsen och Rickard Lindroos medan Mattsson har med sig Johan Nyström, Manni Borg och Alpo Kakkinen.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax