DELA

Maratonsegern gick till Örebro

MARATON. Örebroaren Erik Anfält sprang hem Åland maraton i dag på tiden 2:36:21, fyra minuter för bäste ålänning Fritjof Fagerlund som knep tredjeplatsen.
I damernas mara korsade Åbo-löparen Susanna Raitamäki mållinjen först och Jomala IK-löparen Johanna Kahlroth vann damernas halvmara.

Bildspel 


I ett grått men ganska vindstilla maraton gick Örebrolöparen Erik Anfält i mål först på distansen 42.195 meter. Han gjorde det på tiden 2.36.21, sex minuter snabbare än han tidigare sprungit.
– Det gick ganska lätt och det var först de sju sista kilometerna som det blev tungt. Men då hade jag så pass med avstånd bakåt att jag anade att det borde räcka, säger han.
Anfält var även med i Åland marathon 2007 och blev då fyra på tiden 2.47.
Bästa ålänning i mål blev Fritjof Fagerlund, fyra minuter efter på tiden 2:40:24, vilket räckte till bronspengen.
– Jag ville egentligen under 2.40, men jag är ändå riktigt nöjd. Särskilt med tanke på att jag sprang på 2.55 i fjol. Jag hade en svacka runt 25 kilometer annars var det ett ganska bra lopp där jag höll någorlunda jämna femkilometrar, säger han.


Åländsk seger
En rejäl sänkning tidsmässigt för Fagerlund alltså jämfört med förra året.
Även Jomala IK-löparen Johanna Kahlroth förbättrade sig rejält från i fjol
1.23.03 på halvmaran säkrade henne segern.
– Det är nio minuter bättre än jag sprang förra året och bara åtta sekunder från mitt personbästa, så jag är riktigt nöjd. Det kändes bra att springa även om det är svårt att få allt att klaffa när loppet börjar så tidigt på dagen, säger hon.
Läs mer i morgondagens Nya Åland

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax