DELA

Målet som håller Tipsligan vid liv

FOTBOLL. Han kände det på sig. Att bollen skulle kunna slinka förbi muren och ställa till det för målvakten. Därför smög Mats Gustafsson sig upp i straffområdet när André Hansell förberede sig för frisparken. Och när han sprang förbi Hansell sa han till honom:
– Dra den hårt.
Han visste då att det inte skulle bli något inlägg.
Det var precis innan matchuret slagit 10 minuter. Tampere drog på sig en frispark en bra bit utanför eget straffområde. Inte något jättefarligt läge. Men när André Hansell började stega upp ansatsen till frisparken förstod Mats Gustafsson att det kunde bli farligt. Och det blev det också. Målet som hindrade Tampere United att fira seriesegern på WHA var ett samarbete mellan IFK Mariehamns båda ytterbackar.
– Jag visste att det inte skulle komma något inlägg, säger Gustafsson. Så jag tänkte gå på returen.
Vilket blev ett lyckodrag.
Hansell drog till bollen precis som Gustafsson sagt till honom. På något sätt slank den förbi muren och ställde sedan till det för Mikko Kavén i Tamperes mål.
– Han släppte en dålig retur och bollen for åt sidan. Jag fick vända om ganska ordentligt och det var tur att gräset höll. Sedan såg jag att målvakten låg på marken och att det var en försvarare på mållinjen så jag tänkte lägga bollen högt. Och det lyckades, säger Gustafsson.
Och den klassiska frågan. Hur kändes det?
– Jo, det är alltid underbart att göra mål. Oavsett om det är 1–0 eller 7–0.
Men det var inte någon inövad variant. Istället handlade det om ett lyckad infall och kanske allra mest. Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.
– Det är mest tillfälligheter när en back gör mål, säger Gustafsson. När det kommer en sådan chans gäller det att vara först på returen.
För IFK:s tränare Pekka Lyyski spelar det dock ingen roll vem som gör målen. Eller om det är tillfälligheter.
– Målet är förstås jättebra och det är starkt att han får upp den i taket, säger Lyyski.

Många långbollar
Efter målet blev det 80 minuters jakt från Tamperes sida. De rev och slet och hade en boll i ribban precis innan domaren blåste av för halvtidvila.
– Det var en ganska jobbig match och de är tunga att möta. Vi hade flyt i slutet men gjorde överlag en bra match, säger Gustafsson.
Kanske är det en tillfällighet att det var just Gustafsson som gjorde segermålet. Men resultatet är det inte. Även förra året blev det seger med 1–0 för IFK och på något sätt passar har IFK lätt mot Tampere.
– De passar oss rätt bra, säger Gustafsson. Vi är tacksamma att de slog många långbollar.
Spelet böljade ganska rejält fram och tillbaka. Tampere skickade upp en och annan hög boll som IFK:s stabila försvar nickade bort. Sedan kontrade IFK. Och så samma visa igen.
– Det är viktigt att vara först på andrabollarna när de slår långbollar, säger han. Och att inte stå allt för långt med backlinjen.

Vill behålla sviten
För egen del tycker Gustafsson att det gått upp och ner under säsongen. Söndagens match kanske inte den bästa. Enligt han själv i all fall. Men Pekka Lyyski tycker att Mats gjorde ett stabilt framträdande.
– Mats insats är väl ganska normal för att vara honom, säger Lyyski. Han är rutinerad så här i slutet av säsongen.
Gustafsson själv betonar laget och den fantastiska hösten.
– Vi får titta uppåt nu och inte nedåt. Nu har vi chans på femteplatsen och kanske högre. Det skulle vara roligt om vi behöll sviten.
Men det roligaste av allt under söndagen var nog ändå hans mål. Ja, också skadeglädjen förstås.
– Visst är det roligt att de inte fick fira guldet här på WHA.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax