DELA

Magnus Lindberg och Åsa Karlsson bäst i Kanonloppet

18-årige Magnus Lindberg från Ockelbo vann årets upplaga av Kanonloppet.
– Jag ledde hela vägen men tappade lite på slutet. Men jag orkade i alla fall hålla ifrånI damklassen vann precis som ifjol Åsa Karlsson före Carita Södergård.Bildspel

 


Ungefär 400 löpare kom till start då det 42:a Kanonloppet i ordningen ordnades i lördags. I herrklassen ryckte debutanten Magnus Lindberg från Ockelbo redan efter ett par kilometer, och sedan behöll han ledningen ända in i mål. I loppets slutskede tappade han emellertid lite och Andreas Öberg från Ljusdahl RC låg inte långt efter när löparna kom in på upploppet på Wiklöf Holding Arena.
– Jag tappade lite på slutet. Men jag orkade i alla fall hålla honom bakom mig, säger Lindberg som berättar att han börjat tävla i löpning så sent som i år.
– Jag var till exempel med i Mora långa förra helgen, där kom jag trea. Det har bara gått bättre och bättre hela tiden.

Åländsk spurt
Lindbergs segertid blev 1.15,23. Knappt två minuter senare korsade bäste ålänning, Fritjof Fagerlund mållinjen på tiden 1.17,10 och han säkrade därmed bronset. Fjärdeplatsen gick till Jonas Robertson från Ljusdahl RC och Tommi Leinonen från Vaajakosken K slutade femma.
När klockan tickat fram till en timme och nitton minuter kom LUIA:s Henrik Söderström in på upploppet med Jomala IK:s Markus Karlsson i hälarna. Karlsson lade i en högre växel och vann med tre sekunders marginal över Söderström.
– Jag hade lite extra krafter kvar på slutet. Vi har sprungit tillsammans hela vägen, säger Karlsson efter loppet.
Har du sparat dig och låtit Henrik göra grovjobbet med att dra kanske?
– Nej vi har nog turats om.
– Ja Markus är nog faktiskt den som dragit mest, skrattar Söderström.

Håll före Sparhallen
I damklassen vann precis som i fjol Åsa Karlsson före Carita Södergård. Karlsson gick i mål på tiden 1.27,45, en lite sämre tid än den hon presterade ifjol.
– Jag fick håll precis innan jag kom till Sparhallen, det brukar jag aldrig få men nu kom det bara och då är det inget annat att göra än att dra ner på tempot, säger Karlsson.
Södergård korsade mållinjen på tiden 1.28,41.
– Jag har haft känning av henne hela vägen och hon måste ha gått starkt på slutet, säger Karlsson som redan bestämt sig för att springa Kanonloppet även nästa år.

Läs mer i måndagens Nya Åland.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax