DELA

Lyyski och Mattsson summerar och blickar framåt

FOTBOLL. IFK Mariehamn klarade sig med nöd och näppe kvar i Tipsligan.
Nu väntar en tid av analys för klubbdirektören Peter Mattsson och tränaren Pekka Lyyski för att se vad som kan göras annorlunda inför nästa säsong.

IFK:s fjärdeplats från i fjol blev en tolfteplats i år.
– Klart att det fanns en önskan och målsättning i år om att bli ännu bättre än fyra som förra året. Men jag och Pekka (Lyyski) gjorde några felprioriteringar inför säsongen, det får vi ta på oss. När först Paulus Arajuuri och sen Kenneth Gustavsson och Alexandros Pappas försvann i backlinjen, blev vi för kräsna när vi skulle fylla på. Vi hade några bra spelare på gång men när det inte blev något med dem stod vi på ruta ett igen. Då var det redan mars och urvalet vi fick välja mellan var litet, säger klubbdirektör Peter Mattsson.
Under säsongen 2009 var just ett stabilt försvar IFK:s styrka, men laget gjorde då få mål. Den initiala satsningen inför 2010 blev därför att stärka anfallet vilket gjordes i och med Mikko Paatelainen och Petteri Forsell.
– Vi lyckades i satsningen på offensiven, och ser man på poängen anfallsmässigt så ligger vi i mitten av tabellen. Men som sagt det blev på bekostnad av försvaret, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski.

Inte nyförvärvens fel
Men både Lyyski och Mattsson är tydliga med att poängtera att man inte kan skylla motgångarna på nyförvärven.
– Utan att nämna några namn så var det en sex-sju spelare i år som inte kom upp i samma jämna och höga nivå som i fjol. Framför allt gjorde de inte det i början av säsongen. Och då är det orättvist att skylla på nyförvärven när det är helheten som är sämre, säger Mattsson.
Lyyski är inne på samma linje, men tar också på sig huvudansvaret.
– När det är kollektivets fel är det tränarens fel. Jag skulle aldrig gå på enskilda spelare utan ansvaret är mitt. När man är inne i serien gäller det att vara realistisk. Då måste man arbeta med saker som har gått fel och vi tränade mer försvar än under någon annan säsong, säger han.

Läs hela intervjun i torsdagens Nya Åland. Där kan du bland annat läsa om att Lyyski har en färdig önskelista på spelare.

maria.nykvist@nyan.ax