DELA
Foto: Lehtikuva

Landslagskarriären över för ”Daja” Sjölund

FOTBOLL. Det blir ingen comeback.

Daniel Sjölund har tackat nej till Hasse Backe och det finska landslaget inför den kommande VM-kvalsamlingen.

– Det är definitivt nu, säger förbundskaptenen Hasse Backe till Nyan.
Ända sedan Hasse Backe vid årsskiftet tog över jobbet som chefstränare för finska landslaget har svensken aviserat att han gärna skulle se Daniel Sjölund göra comeback.

Nu kan 64-årige Backe sluta hoppas.

Under ett samtal tidigare i sommar tackade Daniel Sjölund definitivt nej till en återkomst i landslaget. Ålänningen gjorde sin sista landskamp mot Cypern 2012.

– Jag och Daniel har pratat ett antal gånger det här året om hur han ser på landslaget. När vi talades vid efter Norrköpings Champions League-kval sa han definitivt nej till att vara med på nästa samling, säger Hasse Backe vars Finland möter Tyskland (träningsmatch den 31.8) och Kosovo (VM-kval den 5.9) i sina kommande matcher.

Att Daniel Sjölund hunnit fylla 33 år och att han är 35 när fotbolls-VM i Ryssland avgörs 2018 var inget som avskräckte Hasse Backe i sina övertalningsförsök.

”Hade tillfört massor”

 

– Vi hade haft nytta av honom på mittfältet, han hade kunnat tillföra massor. Norrköping vann SM-guld i fjol och Daniel var en av allsvenskans bästa spelare, säger Backe som tror att Finströmssonen siktar på en fortsättning i IFK Norrköping – allt medan IFK Mariehamns supportrar drömmer om en återkomst i Grönvitt för ”Daja” 2017.

– Hans familj har nyss fått tillökning, och han känner väl att det räcker med spel i Norrköping. Dessutom sitter han på ett utgående kontrakt och vill inte riskera något genom att spela i landslaget i höst. Han satsar väl på att få ett förlängt kontrakt med IFK.

Daniel Sjölund hann med att göra 37 landskamper för Finland och gjorde två mål; mot Estland i en träningsmatch 2005 (2–2) och mot Tyskland i VM-kvalet 2008 (3–3)

Kan skrälla

 

Finland spelar i samma VM-kvalgrupp som Kosovo, Kroatien, Island, Ukraina och Turkiet. En tuff, men enligt Hasse Backe långtifrån omöjlig uppgift för ett Finland som aldrig kvalat in till ett stort mästerskap tidigare.

– Jag ser det som en väldigt jämn grupp där alla lag kan ta poäng av varandra. Vi har inget Spanien eller Tyskland i gruppen och kan vi komma toppade till matchdagarna är jag övertygad om att vi kan bli en ”dark horse”, säger Backe.

Fotnot: Nyan har sökt

Daniel Sjölund.