DELA

Kuismala tillbaka för att spela

FOTBOLL. Det var efter ett inlägg. Antti Kuismala boxade bort bollen men missade att Peter Blomberg kom farande. Knäna slog emot varandra och Kuismala blev liggande.
Efter ungefär en månads rehabilitering är Kuismala nu tillbaka.
– Jag är redo, säger han.

Han säger att han är i bättre form nu än efter en försäsongsträning. Att han inte tappat särskilt mycket och att han har tränat mycket. Kanske mer än de andra. Och skadan. Den tänker han inte alls på.
– Jag har tränat i en och en halv vecka och på lördag blir det två veckor. Det har känts bra, säger Antti Kuismala.
Nu hoppas han få spela någon av de återstående matcherna. Men att bara vara tillbaka i träning betyder mycket det också.
– För min egen del har det varit jätteroligt. Oavsett om det regnat eller blåst, säger Kuismala.
Han fick vara med i de fyra första matcherna då sviten på tio matcher utan förlust började. Och det var då laget spelade under press och var tvingade till att ta poäng.
Sedan hände det. Under en vanlig träning. Kuismala såg inte Peter Blomberg och de kolliderade i luften. Vilket är tur i oturen. Om han haft foten på marken hade skadan kanske blivit än värre. Men nu är han tillbaka efter drygt en månads rehabilitering.
– Det är ungefär som de räknade med från början, säger han. Läkarna räknade med att jag skulle komma tillbaka men inte i alla träningsmoment.
Det blev inte sjukhuset direkt för Kuismala. Men eftersom det inte blev bättre på kvällen åkte han till akuten och efter två dagar träffade han en idrottsläkare i Helsingfors. Allt var bråttom. Dagen efter stängde transferfönstret och IFK Mariehamn ville veta om de var tvungna att värva en ny målvakt.
Så blev det också. En inre meniskskada hindrade Kuismala från spel.

Tränat balans och styrka
Det blev rehabilitering för Kuismala. Och en ny målvakt för IFK. Sviten utan förluster fortsatte. Även Kuismalas rehabilitering.
– Man tränar mer än man brukar. Egentligen var det inte länge jag var borta från träning. Det var bara första veckan det inte var någonting. Efter det körde jag mycket balans och styrka. Och mycket i bassäng. Efter hand blev det övningar som liknade matchsituationer och målvaktsövningar.
Men för Kuismala är rehabilitering inget nytt. Han har stor erfarenhet från skador och vet vad som gäller för att komma tillbaka. Och att komma tillbaka i god form.
– När man blir skadad är det inte bara att gå till operationsbordet. Man måste jobba med det och fortsätta med det på egen hand. Jag har varit med ganska länge och vet vad man ska göra. Man vet lite själv och vad kroppen behöver.
Och nu är det tydligt vad Kuismala behöver. Eller rättare sagt. Vad han vill. Och det är bara en enda sak.
– Jag vill spela. Det har jag tänkt på hela tiden när det var rehabilitering. Många av de träningarna är ganska tråkiga. Jag vill tillbaka men jag vill också göra det så bra som möjligt. Jag vill inte göra något halvhjärtat.

Har haft siktet inställt
Det är de här sista tre matcherna som Kuismala hela tiden siktat på. Han vill stå. Och han är redo. Och framförallt. Han är taggad. Till tusen.
– Det är trist att sitta på läktaren. Men jag är nöjd med att laget presterat. Det är riktigt roligt och jag ser hur de njuter av att spela. Det är bättre träningar nu och det håller humöret uppe.
För egen del tycker Kuismala det är skönt att vara tillbaka på träningarna. Det är något han saknat. Visserligen har skadan gett honom mer tid med familjen och det är givetvis positivt. Och på något sätt försöker han även vända skadan till något positivt. Något som kan göra honom bättre. Han berättar hur han tänkte precis när han skadat sig.
– Jag har redan blivit skadad. Nu gäller det att bli bättre. Jag måste göra något åt det så jag inte ångrar mig efteråt.
Detta är något han tänkt på mycket. Funderat över och läst om. Kuismala menar att det är viktigt att direkt ta reda på vad som hänt. Bara då går det att rehabilitera. Och kanske kan det göra en starkare i längden.
– Ganska många är i bättre skick efter rehabiliteringsperioden. Efter man blivit skadad är man mer noggrann med det man gör.
Och Kuismala är även noggrann när han pratar om målsättning för laget. Det finns inga tveksamheter här. Förlust i någon av de tre sista matcherna finns bara inte. Oavsett vem som står i mål.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax